Pregătirea unei oferte de securitate: timp, energie și efort

Securizarea perimetrelor, protejarea bunurilor și a oamenilor, fluidizarea traficului prin implementarea de tehnologie și sporirea siguranței în spațiile publice reprezintă tendințe clare ale societății de astăzi. Beneficiile sunt incontestabile și recunoscute de publicul larg, care a adoptat prin urmare o atitudine pozitivă față de sistemele de supraveghere video, în ciuda controverselor iscate, de multe ori nefondat, pe tema lor. Mai puțin cunoscut este însă modul în care ajung să fie dezvoltate, implementate și operate soluțiile de securitate moderne. Este un proces complex, care presupune o colaborare strânsă între toate părțile implicate, de la dezvoltatorii de tehnologie și până la utilizatorii finali. Înseamnă o înțelegere aprofundată atât a nevoilor și cerințelor utilizatorilor, precum și a provocărilor – actuale și viitoare – iar alcătuirea unei oferte trebuie să țină întotdeauna cont de aceste aspecte.

Sistem de securitate complet

Una dintre condițiile de bază ale unui sistem de securitate modern este ca acesta să fie flexibil, să permită extinderea, atât ca acoperire, cât și ca funcționalitate, prin înglobarea de noi tehnologii și echipamente. Prin urmare, o ofertă în domeniul securității nu trebuie numai să țină cont de cerințele actuale ale utilizatorului, ci trebuie să aibă în vedere și eventualele necesități viitoare. Astfel, trebuie alese echipamente și soluții dezvoltate de producători care au ales încrederea reciprocă, parteneriatele strategice și inovația ca elemente definitorii pentru modelul de afaceri. Axis Communications nu numai că produce unele dintre cele mai performante camere de supraveghere video din lume, bazate pe tehnologii avansate, dar a încheiat parteneriate durabile cu producători de renume din industria de securitate, pentru a putea oferi un nivel cât mai ridicat de flexibilitate și integrabilitate. Mai mult decât atât, compania analizează constant tendințele și provocările din industria de securitate, de care se folosește la proiectarea de noi produse și soluții, care să răspundă în acest fel cât mai bine cerințelor.

Mai presus de toate, ofertarea unei soluții de securitate trebuie să țină cont de nevoile utilizatorului, dar trebuie să aibă în vedere și aspecte care i-ar putea scăpa acestuia în primă fază și de care se va lovi cu siguranță de viitor.

Proiectarea sistemului – primii pași

Proiectarea unui sistem de supraveghere video, de exemplu, pleacă de la analizarea obiectivului care trebuie securizat și trebuie conceput astfel încât să ofere o monitorizare cât mai amplă, optimizând însă numărul de echipamente necesare, pentru a reduce astfel costurile și timpul alocat instalării și configurării lor. De aceea, alegerea unui producător cu un portofoliu bogat și variat este esențială, iar Axis Communications oferă la ora actuală camere pentru toate bugetele și scenariile de utilizare, de la clădiri rezidențiale, până la orașe inteligente și zone industriale. Aspecte precum condițiile de mediu sau iluminatul ambiental nu trebuie nici ele neglijate, iar tehnologii precum Axis Lightfinder, OptimizedIR sau Forensic WDR pot îmbunătăți radical rezultatul final.

Disponibilitatea unui sistem de management video (VMS) este la rândul ei importantă pentru administrarea centralizată a întregului sistem, iar compatibilitatea cu alte echipamente poate îmbunătăți semnificativ eficiența detecției și nivelul de protecție a obiectivului. De aceea, Axis a dezvoltat propria soluție VMS – Axis Companion – potrivită pentru companii de mici dimensiuni, dar oferă și compatibilitate cu Milestone XProtect – cea mai bună soluție VMS de pe piață. În acest fel, nu numai că este oferită flexibilitate încă de la investiția inițială, dar există posibilitatea extinderii cu foarte multă ușurință a sistemului pe viitor, prin adăugarea de noi funcții. Iar aici trebuie luat în considerare și suportul audio, neglijat în trecut, dar despre care studiile recente au demonstrat că poate fi folosit cu succes pentru o mai bună protecție a obiectivelor, prin descurajarea persoanelor neautorizate de a pătrunde în perimetrele securizate.

Confidențialitatea datelor

Confidențialitatea datelor și securitate cibernetică sunt alte două aspecte din ce în ce mai dezbătute în raport cu sistemele de supraveghere video și securitate. Adevărul este că atacurile cibernetice s-au înmulțit în ultimii ani, iar camerele de supraveghere sunt tot mai vizate de acestea. Din acest motiv, alegerea unui producător care să acorde atenția cuvenită acestei probleme și care să se implice activ în combaterea sa este cât se poate de importantă, iar Axis a adoptat chiar o poziție proactivă, prin  protejarea echipamentelor sale cu criptare și filtrare a accesului pe bază de adresă IP. La rândul ei, confidențialitatea persoanelor care apar în înregistrările video este importantă, mai ales în contextul reglementărilor GDPR. Posibilitatea de a masca anumite elemente dintr-un flux video este, prin urmare, o necesitate, iar Axis oferă la ora actuală singura soluție de analiză video de pe piață care poate masca în timp real persoanele dintr-un flux video, direct la nivelul camerelor, fără a fi nevoie de instalarea unui server performant în acest scop.

Importanța tuturor acestor aspecte trebuie cunoscută de orice specialist înainte de a realiza și înainta o ofertă în domeniul securității. Pe baza lor, el poate consilia corect clienții și utilizatorii, stabilind în acest fel un nivel ridicat de încredere, care să pună ulterior bazele unei relații de afaceri solide și de durată. Suplimentar, trebuie luate în calcul fiabilitatea și costurile de mentenanță și administrare. Produsele cu un nivel superior de calitate presupun în general costuri inițiale mai mari, dar acestea sunt amorsate de obicei printr-o durată mai lungă de funcționare și prin ușurința sporită în utilizare, ceea ce reduce costurile de operare.

Câștigarea încrederii

Este drept că proiectarea unui sistem care să țină cont de toate aceste aspecte presupune un efort suplimentar, dar neglijarea lor tinde să genereze creșteri consistente de costuri pentru toate părțile implicate. Astfel, utilizatorul va obține un sistem de securitate care nu este pe deplin adecvat nevoilor sale și eventual fără posibilitatea de a-l îmbunătăți. Această situație va duce la pierderea încrederii în cel care a realizat oferta, care va pierde în acest fel un partener de afaceri și capital de imagine.

În concluzie, pregătirea unei oferte potrivite, documentate în detaliu, reprezintă o etapă deosebit de importantă din crearea, implementarea și punerea în funcțiune a unui sistem de securitate. Iar consultanța dată utilizatorului joacă și ea un rol important, căci prin aceasta i se pot explica aspectele luate în considerare la realizarea ofertei și beneficiile aduse de acestea.