Tehnologii inteligente pentru ca fanii sportului să poată reveni pe stadioane

Experiența de a fi pe un stadion – zgomotul, anticiparea, legătura cu fanii rivali – poate fi adesea la fel de importantă ca evenimentul propriu-zis (și uneori mai mult). Dar, la fel ca atâtea aspecte ale vieții noastre, Covid-19 a subminat total această experiență. Acum, datorită restricțiilor, suntem de multe ori nevoiți să urmărim evenimentele sportive de pe canapea, urmărind televizorul.

Crearea unei experiențe sigure pentru fani – distanțarea socială

Un lucru este clar pentru toată lumea: este foarte important să purtăm mască. Și să folosim un gel dezinfectant pentru mâini. La nivel personal, aceste două elemente ne pot ajuta. Dar cum se pot asigura agenții de pază că miile de fani fanii prezenți pe stadioane poartă măști de protecție? Această sarcina ar fi imposibilă fără ajutorul tehnologiei. Haideți să parcurgem câteva bune practici ce pot fi aplicate pe stadioanele din România.

 

Supravegherea parcării

O bună parte din activitățile de dinaintea evenimentului se întâmplă în parcare. Dacă acest spațiu rămâne nemonitorizat, aici pot fi încălcate foarte ușor regulile de distanțare socială. Camerele de supraveghere pot să monitorizeze discret întreaga zonă, oferind agenților de pază o vedere completă și detaliată.

 

Accesul pe stadion

Există o necesitate de a se face investiții la nivel de e-ticketing. Acest proces ce presupune scanarea smartphone-ului pentru a se permite accesul este mult mai sigur din punct de vedere sanitar decât verificarea clasică a biletelor tipărite.

În plus, cu ajutorul unui smartphone, managerii stadioanelor pot controla mai bine perioadele de acces în incintă. Astfel, se poate înlocui îmbulzeala ce se generează de fiecare dată când ușile se deschid cu o simplă notificare pe smartphone-urile persoanele ale fanilor care să cuprindă numărul porții de access și când li se permite să stea la coadă.

Camerele video poartă un rol vital în menținerea distanței sociale la intrarea pe stadion. Prin adăugarea modulelor de analiză video, agenții de securitate sunt alertați în mod automat atunci când există blocaje la o anumită intrare, sau când există grupuri prea mari de oameni într-un spațiu mic. Alte module de analiză pot de exemplu detecta dacă fanii poartă mască de protecție, iar un sistem audio format din goarne de rețea poate facilita comunicarea cu aceștia, de la distanță.

 

În interiorul stadionului

Pentru a se menține un nivel ridicat de siguranță sanitară, se recomanda trecerea la operațiuni ce nu necesită plata cu cash și aglomerarea locurilor din care se pot cumpăra suveniruri sau mâncare. Astfel, poate fi instalat un sistem care va permite fanilor să plaseze comenzi prin intermediul smartphone-ului propriu, aceștia urmând a fi notificați când comanda lor poate fi ridicată. Și pentru a minimiza și mai mult transmiterea virusului, stadioanele trebuie să fie modernizate cu băi cu uși și robinete inteligente, ce suportă comenzi fără atingere. Și, din nou, pentru a se asigura distanțarea socială, pot fi folosite camerele și difuzoarele de rețea pentru a controla numărul de persoane prezente în baie în același timp.

 

Dincolo de segmentul de sănătate și siguranță, stadioanele pot folosi tehnologiile inteligente pentru a:

  • Alerta agenții de securitate atunci când este detectată mișcare în zone interzise, sau atunci când o persoană neautorizată încarcă să intre în vestiare
  • Să monitorizeze bucătăriile pentru a se asigura că personalul respecta regulile de igienă și protocoalele de siguranță
  • Să monitorizeze de la distanță chioșcurile de vânzare pentru a detecta furturile
  • Să monitorizeze livrările de marfă

 

Gestionarea zonelor de ieșire ale stadionului

De multe ori, dacă echipa gazdă pierde, fanii vor dori să plece înainte de terminarea meciului. Stadioanele trebuie să exploreze strategii care să le permite menținerea unui nivel ridicat al standardelor de securitate fără ca fanii să se simtă restricționați. Acest proces va avea cu siguranță nevoie de o perioadă de adaptare, de ambele părți, dar tehnologia va avea rolul de a monitoriza de la distanță toate procesele.

 

Noi norme, noi provocări

În timp ce o mare parte a conversației despre a aduce fanii înapoi în tribune s-a concentrat pe operațiuni, stadioanele nu și-au pierdut atenția asupra securității. Orice îmbunătățiri operaționale menite să abordeze noua normă de creștere a sănătății trebuie revizuite din perspectiva securității pentru a se asigura că nu creează consecințe nedorite.

Pe măsură ce stadioanele revin treptat la participarea parțială și, sperăm, la o participare completă, se pot confrunta cu noi provocări pe care nu le anticipaseră anterior. Dar, cu ajutorul tehnologiei inteligente de rețea, stadioanele vor putea în curând să restabilească experiența completă a fanilor.