Importanța metadatelor – detaliile care contează

Soluțiile eficiente de supraveghere trebuie să aibă capacitatea de a transforma scenele complicate în cadre simple pe care agenții de securitate să le poată folosi rapid. În practică, acest lucru necesită folosirea unui număr foarte mare de date video și audio, de cele mai multe ori din mai multe surse. Cu cât sunt mai multe dispozitive în sistem conectate, cu atât crește necesarul de prelucrare.

În cele din urmă, supravegherea eficientă înseamnă acționarea asupra detaliilor dintr-o scenă care contează pentru administratorii de sistem și operatori. Dar ce se întâmplă dacă aceștia nu știu de ce detalii au nevoie – sau chiar ce caută într-o scenă, de exemplu, ce este ieșit din comun? Acele elemente care contează s-ar putea referi la o anumită persoană, obiect sau o mișcare într-o scenă sau tip de eveniment care nu a mai avut loc înainte.

Sistemele moderne de supraveghere generează o cantitate copleșitoare (și în mare parte neutilizată) de date. Acest lucru este valabil mai ales atunci când sunt monitorizate obiective 24/7. Astfel, nu este facil să identifici scenele de interes, procesul fiind un mare consumator de timp. Prin aplicarea descriptorilor de metadate pot fi identificate în mod automat detaliile cheie dintr-o scenă. Acesta este motivul pentru care metadatele reprezintă fundamentul pentru colectarea informațiilor din fluxurile video și/sau audio de supraveghere. Metadatele oferă o modalitate rapidă de a găsi, evalua și acționa asupra detaliilor singulare care contează cel mai mult prin unul, sute sau mii de fluxuri video și audio. Metadatele sunt acum o parte esențială a securității eficiente și a operațiunilor de afaceri.

 

Dar ce sunt metadatele?

Este nevoie de o definiție. După cum vor dezvălui căutările Google, metadatele sunt de obicei denumite „date despre alte date”. În contextul supravegherii video, aceasta s-ar traduce prin „date despre datele video”. Pentru a fi mai specific, trebuie să luați în considerare detaliile scenei care contează. Acestea descriu detaliile „unde, ce și cum” despre modificările unei scene dintr-un flux video.

Metadatele video descriu cu acuratețe detaliile care contează într-o scenă în ceea ce privește locul acestora în timeline, ce reprezintă și cum se mișcă. Astfel, atributele pentru metadate pot descrie tot felul de detalii despre mișcarea obiectelor de interes, de exemplu: locație, timp, culori, dimensiuni, forme, coordonate, piste, decibeli de volum, viteză, voce, durata în scenă, direcția de deplasare.

În plus, pot fi adăugate mai multe detalii fundamentale, cum ar fi descrierea fluxului video, codecul, marcajele de timp, identitatea dispozitivului etc.

Toate cele de mai sus sunt descrieri „meta” ale detaliilor din sau legate de o scenă.

Folosind inteligența artificială și deep learning-ul, metadescrierile pot fi mai mult (sau mai puțin) granulare. Acest lucru permite clasificarea unui grup de pixeli ca o persoană, animal, vehicul sau alte clase de obiecte predefinite. Sau mai precis cu descrieri mai rafinate ale oamenilor sau obiectelor, de exemplu:

  1. Sub-categorii:
    • Vehicule
      • Mașină, autobuz, bicicletă etc.
      • Numărul de înmatriculare
      • Model
  1. Culori
    • Roșu, galben, albastru, verde, etc.
  2. Caracteristici de mișcare
    • Tipul mișcării
    • Viteză
    • Coordonate

 

Valoarea metadatelor

Metadatele nu oferă doar detalii despre oameni, obiecte și evenimente dintr-o scenă. De asemenea, permit gruparea, sortarea, căutarea, recuperarea și utilizarea rapidă a unor cantități mari de videoclipuri și filmări înregistrate. Ca rezultat, cazurile generale de utilizare pentru metadate se încadrează în trei domenii:

  • Declanșarea de alarme și notificări în timp real
  1. Căutarea de detalii care pot conduce la identificări de persoane
  2. Analiză statistică și raportare

 

Adăugarea de inteligență scenelor cu metadate

Metadatele atribuie în esență sens digital fiecărui cadru video despre obiectele și evenimentele din scenă. Acest lucru permite utilizarea metadatelor pentru a proiecta linii de bază care definesc ceea ce este „normal” pentru orice flux. Ulterior, permite software-ului să recunoască orice grad de abatere, anomalie sau comportament sau activități specifice etc., precum și să prezică ce se va întâmpla în acea scenă la o anumită probabilitate.

Metadatele permit mai multe cazuri de utilizare noi, de exemplu:

  • Efectuarea unei căutări post eveniment: de ex. găsiți persoane cu haine roșii într-o scenă
  • Efectuarea unei reguli de automatizare: de ex. deschide bariera pentru o mașină albastră cu un numit număr de înmatriculare
  • efectuarea de analize statistice: de ex. numărați câte mașini s-au deplasat într-o direcție specificată pe un drum

Metadatele video adaugă o valoare imensă unui sistem de management video. Iar unificarea metadatelor din diferite surse înseamnă obținerea de mult mai multe informații decât se poate obține vreodată din sistemele izolate.

Accentul se pune pe interoperabilitate. Lumea IP poate genera încă un mare beneficiu. Protocolurile deschise și standardele industriale sunt din nou esențiale, permițând o integrare perfectă a metadatelor. Cantitățile masive de date din toate tipurile de sisteme ne vor ajuta să obținem o înțelegere mai rapidă, mai profundă și mai largă a tot ceea ce ne înconjoară.