Viitorul orașului inteligent: oportunități, tehnologii și soluții

Urbanizarea rapidă, infrastructura îmbătrânită și adoptarea de noi tehnologii, împreună cu nevoia de îmbunătățire a calității vieții, sunt elementele ce stau la baza creșterii pieței soluțiilor destinate orașelor inteligente. Dimensiunea investițiilor făcute în acest domeniu este de așteptat să ajungă la 463,9 miliarde USD până în 2027, înregistrând un CAGR de 24,7% din 2020 până în 2027, potrivit unui nou studiu realizat de Grand View Research.

Dezvoltarea accelerată a noilor tehnologii, inclusiv 5G, AI, cloud și tehnologia edge, contribuie la evoluția orașelor inteligente. Suntem în fazele incipiente ale unei revoluții edge computing și este esențial să susținem creșterea exponențială a numărului de dispozitive conectate și creșterea vastă a datelor colectate.

Smart city este un concept care prinde treptat contur, chiar dacă pașii făcuți nu sunt foarte mari la noi în țară. Privind jumătatea plină a paharului, putem spune că există oportunități foarte mari pentru administrația locală pentru a introduce tehnologia în serviciile pe care le oferă zi de zi contribuabililor. Poate cel mai vizibil și concret pas înainte efectuat este cel al interacțiunii cu contribuabilul atunci când vine vorba de depunerea sau obținerea unor documente, plăți de taxe și impozite și depuneri de sesizări. Percepția cetățeanului s-a îmbunătățit substanțial odată cu migrarea în spațiul virtual, forțată de pandemie și implicarea tehnologiei a deschis apetitul acestuia pentru acces mai facil la servicii ce îi fac viața mai ușoară. Care ar fi oportunitățile de dezvoltare a orașului pe verticala „smart”?

Din evaluările efectuate de-a lungul timpului în domeniul smart city, s-a constatat că cele mai importante trei domenii vizate de interesul cetățenilor sunt mobilitatea urbană, siguranța publică și monitorizarea mediului.

Mobilitatea urbană

Daytime long exposure on Oxford Street near Oxford Circus on a busy weekend afternoon as shoppers walk past and several buses drive by.

Cum aproape 7 din 10 locuitori ai planetei se vor concentra în aglomerările urbane până în 2050, traficul va deveni un factor esențial ce va stabili calitatea vieții. Una dintre tehnologiile-cheie ale orașelor inteligente este urmărirea și controlarea în timp real a traficului. Acest lucru îi va ajuta pe oameni să ia decizii inteligente și informate, cum ar fi „Ar trebui să merg azi la birou sau să lucrez de acasă?” sau să adopte una dintre alternativele de transport pe care le au la dispoziție.

Monitorizarea traficului cu ajutorul unor camere video dotate cu inteligență artificială rezolvă în mod dinamic probleme curente, cum ar fi determinarea fluxurilor de vehicule și prioritizarea accesului în intersecții sau crearea de „undă verde” pentru vehicule speciale aflate în misiune – ambulanțe, autospeciale de intervenție ale pompierilor, mașini ale poliției. Mai mult decât atât, aceste camere pot determina apariția unui incident în trafic și genera alerte pentru intervenția serviciilor abilitate.

Siguranța publică

Pe lângă rolul pe care îl pot juca în optimizarea traficului, camerele video dotate cu inteligență artificială pot juca și alte roluri în siguranța cetățenilor. Cartografierea zonelor cu criminalitate ridicată poate duce la monitorizarea mai atentă și mobilizarea mai rapidă a forțelor de ordine conduce la descurajarea persoanelor rău intenționate. Utilizarea de analize statistice pentru a evidenția tiparele determină forțele de ordine să facă un pas mai departe, anticipând criminalitatea pentru a înlătura incidentele înainte ca acestea să apară. Atunci când apar incidente, aplicațiile de supraveghere inteligentă și sistemele de securitate la domiciliu pot contribui împreună și pot accelera răspunsul aplicării legii.

Tot în domeniul siguranței publice intră și sistemele de monitorizare a pacienților, a persoanelor cu boli cronice sau deficiențe, pentru care intervenția echipajelor de prim ajutor este critică. De asemenea, tehnologia senzorilor inteligenți contribuie la colectarea informațiilor și crearea unor hărți de răspândire a bolilor contagioase în vederea supravegherii impactului pe care îl au.

Monitorizarea mediului

Poluarea aerului urban de produse de ardere și compuși organici volatili prezintă riscuri grave pentru sănătate. Drept urmare, marile orașe adoptă o abordare proactivă prin crearea de rețele spațiale dense de monitorizare a calității aerului. Combinate cu date locale, senzori IoT integrați pot identifica poluatorii și pot ajuta la implementarea soluțiilor de transport public mai inteligente și mai sănătoase și de planificare urbană.

Alte puncte de interes le constituie capacitatea de tratare a apelor uzate precum și modul de gestionare mai bună a deșeurilor. Pierderile de apă și inundațiile reprezintă, de asemenea, o amenințare din ce în ce mai mare, ca urmare a impactului schimbărilor climatice și al urbanizării rapide. Edilii sunt forțați să modernizeze sistemele de drenaj îmbătrânite. Această necesitate aduce soluții inteligente în prim plan, inclusiv detectarea scurgerilor și a poluării și planificarea predictivă a întreținerii.

În ceea ce privește deșeurile, o soluție ce utilizează senzori poate optimiza colectarea deșeurilor. Modelul tradițional de gestionare a deșeurilor de la coșul de gunoi este depășit de gestionarea circulară a deșeurilor, care subliniază diminuarea volumului deșeurilor la sursă prin utilizarea îmbunătățită a ambalajelor și metodele strategice de colectare.

Soluții concrete pentru probleme complexe

Acestea sunt doar câteva exemple legate de modul în care tehnologia contribuie la crearea unui ecosistem urban mai prietenos pentru locuitori. Combinând expertiza și experiența de vârf din industrie cu soluții scalabile, inovatoare pentru camere și soluții IoT, Axis face orașele mai „locuibile” prin îmbunătățirea eficienței pentru siguranța publică, mobilitatea urbană și monitorizarea mediului. Vă întrebați cum? Aflați aici care sunt aceste soluții care vă pot îmbunătăți viața de zi cu zi.