Smart City – Ce se ascunde în spatele acestui concept?

În ciuda hype-ului global în ceea ce privește conceptul de Oraș Inteligent, aud frecvent întrebarea: „Dar ce este un oraș inteligent?”.

Astăzi, mulți dintre noi apelăm la Google pentru a găsi răspunsuri rapide, iar când facem acest lucru pentru Smaty City, ajungem la definiția oferită de Wikipedia: „Un oraș inteligent este o zonă urbană care utilizează diferite tipuri de echipamente hardware pentru a gestiona eficient activele și resursele.”

Un alt dicționar online definește un oraș inteligent ca fiind „O zonă urbană dezvoltată care creează o dezvoltare economică durabilă și dispune de o calitate înaltă a vieții excelând în mai multe domenii cheie; economie, mobilitate, mediu, oameni, viață și guvern.”

Există o gamă largă de definiții pentru „ceea ce reprezintă un oraș inteligent”. După cum arată diagrama de mai jos, există o mulțime de factori potențiali care pot contribui la catalogarea unui oraș ca fiind „inteligent”, iar lista de mai jos nu este exhaustive

India este una dintre țările care a adoptat o abordare națională. „Răspunsul este că nu există o definiție universal acceptată a unui oraș inteligent. Înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni. Prin urmare, conceptualizarea Smart City variază de la oraș la oraș și de la țară la țară, în funcție de nivelul de dezvoltare, dorința de schimbare și reformă, resursele și aspirațiile locuitorilor orașului.” 

Șase obiective cheie ale orașului inteligent – ​​și unul major

În loc să vorbim despre parcări, asistență medicală, agricultură, transport, guvernare, energie inteligente, se poate analiza modul în care sunt generate inițiative:

Eficiența serviciilor – pentru a optimiza utilizarea resurselor publice și a oferi un nivel înalt de servicii pentru cetățeni;

Sustenabilitate – pentru a crește și dezvolta orașul ținând cont de impactul asupra mediului;

Mobilitate – pentru a facilita deplasarea cetățenilor, lucrătorilor și vizitatorilor în oraș, fie pe jos, cu bicicleta, mașina, transportul public etc. (indiferent de mijloacele de transport);

Siguranță și securitate – pentru a îmbunătăți siguranța și securitatea publică în viața de zi cu zi și la evenimente speciale, precum și pentru a fi pregătit cel mai bine pentru situații de urgență și dezastre;

Creștere economică – pentru a atrage afaceri, investitori, cetățeni și vizitatori;

Reputația orașului – pentru a îmbunătăți constant imaginea și reputația orașului.

Proiectele de succes ale orașelor inteligente, indiferent de obiectivele lor principale, vor ajuta orașele să se apropie de obiectivul lor final de a îmbunătăți calitatea generală a vieții sau, în termeni de oraș inteligent, „Livability”.

Proiectele de orașe inteligente au în comun trei teme tehnologice comune – senzori IoT, conectivitate și date. Senzorii sunt reprezentați de orice dispozitiv conectat care furnizează informații în rețea. Conectivitatea este asigurată de rețele fixe sau wireless, iar datele reprezintă stocarea, analiza și prezentarea datelor în timp real și istoric. Prin conectarea acestor trei pietre de temelie, orașele beneficiază de o platformă puternică pentru modalități noi și mai eficiente de a crea orașe smart. Acest lucru este bine demonstrat de următoarele cazuri:

Gestionarea inteligentă a deșeurilor.

Recipientele de gunoi sunt dotate cu senzori, care informează firma de colectare cât de pline sunt. Rutele de colectare sunt optimizate automat în funcție de nevoile reale.

Soluții inteligente de parcare

În care senzorii urmăresc parcările disponibile. Posibilitățile de parcare disponibile sunt prezentate șoferilor, fie prin intermediul indicatoarelor digitale, fie prin intermediul aplicațiilor mobile, astfel încât aceștia să poată găsi și naviga cu ușurință către cea mai bună opțiune de parcare.

Sisteme inteligente de automatizare a clădirilor

Care de ex. adaptează automat încălzirea și ventilația la nivelul de ocupare

Fiecare dintre aceste cazuri de utilizare abordează mai mult de unul dintre cele șase obiective cheie ale orașului inteligent enumerate mai sus și se bazează pe diferite combinații de senzori, conectivitate și date.

Acum, sper ca lucrurile sunt un pic mai clare cu privire la ceea ce înseamnă conceptul de Smart City.