Jak vám může inteligentní kamerový systém vydělat peníze?

Moderní kamerový systém už dávno neznamená rozmazané analogové záběry, nutnost procházet v případě incidentu hodiny záznamů a nonstop šmírování operátora v temné místnosti. Co tedy firmám investice do moderního bezpečnostního systému přináší? Především úspory. Času, peněz, a často také nervů.

 

To platí dvojnásob, pokud jde o tzv. all-in-one řešení, tedy systém, jehož prvky (kamery, čidla, software pro správu videa) jsou složené z produktů jednoho výrobce. V takovém případě totiž odpadají problémy s integrací, kompatibilitou (asi všichni známe hlášky typu „používáte nekompatibilní verzi XX.Y.Z“) a začarovaným kruhem technické podpory, v němž je chyba vždy na straně toho druhého.

Proč vsadit na all-in-one bezpečnostní řešení od Axis Communications?

Příkladem all-in-one řešení uzpůsobeného na míru středním a menším podnikům je systém od Axis Communications. Je založený na inteligentních koncových zařízeních a intuitivním softwaru pro správu videa, který umožňuje snadné nastavení a ovládání kamer a dalších bezpečnostních prvků. Takové zabezpečení zajistí nejen ochranu vašeho majetku a (v době covidové to platí zejména) často také zdraví, ale dokáže vám i vydělat peníze. Jak?

1. Zabraňuje ztrátám. Preventivně, i když dojde k incidentu 

Fakt, že pouhá přítomnost kamerového systému působí preventivně, je mnohokrát ověřený. Pokud však samotná prevence selže a skutečně dojde k incidentu, je záznam z kamerového systému zásadním důkazem pro vyšetřování. To ostatně opakovaně potvrzují zkušenosti policie i bezpečnostních agentur. Chytrý software pro správu videa vám navíc ušetří čas strávený prohledáváním hodin záznamů. Třeba tím, že sám rozpozná momenty, kdy se v záběru něco dělo, a vizualizuje je na časové ose. Export zásadního záznamu z kamery pak není o mnoho složitější než nahrání nového Facebook stories (a také jej můžete provést z mobilu). Ty nejlepší platformy pro videodohled pak myslí i na GDPR a můžete jejich prostřednictvím jednoduše zamaskovat osoby v záznamu. Snadno tak dodržíte pravidla pro ochranu osobních údajů.

Jak funguje IP kamerový systém? Moderní IP bezpečnostní systémy si představte jako chytrou síť bezpečnostních senzorů (kamer, čidel, reproduktorů a dalších hardwarových zařízení), které se sbíhají do jedné platformy – softwaru pro správu videa (často se označuje jako VMS z anglického video management software). Právě VMS (jako je např. AXIS Camera Station) je zastřešujícím a spojujícím prvkem bezpečnostního systému, který vám umožňuje jednotlivé prvky zabezpečení nastavit, zkontrolovat a v případě incidentu
Jak funguje IP kamerový systém? Moderní IP bezpečnostní systémy si představte jako chytrou síť bezpečnostních senzorů (kamer, čidel, reproduktorů a dalších hardwarových zařízení), které se sbíhají do jedné platformy – softwaru pro správu videa (často se označuje jako VMS z anglického video management software). Právě VMS (jako je např. AXIS Camera Station) je zastřešujícím a spojujícím prvkem bezpečnostního systému, který vám umožňuje jednotlivé prvky zabezpečení nastavit, zkontrolovat a v případě incidentu

2. Šetří čas. Umožní vám spravovat přístupy zaměstnanců a dodavatelů

Občas nestačí dobré dveře, ale je potřeba především spolehlivý vrátný. To v přeneseném slova smyslu platí i pro systémy zabezpečení. Prostřednictvím all-in-one řešení od Axis Communications můžete v jediné platformě spravovat zároveň kamery i přístupový systém. Kontrola řízení přístupu vám umožní udělit nebo zamítat přístupy, kontrolovat, kdo do vašeho objektu či provozovny vstoupí, a také vizuálně ověřit, zda údaje z přístupové karty souhlasí s osobou, která přichází. V případě incidentu je rychlé prohledání záznamů z přístupového systému dalším z důležitých podkladů pro vyšetřování. Netřeba dodávat, že vzdálené ovládání a kontrola přístupu šetří čas váš i vašich zaměstnanců. Nečekaná návštěva dodavatele? Prostřednictvím jedné platformy mu udělíte jednorázový přístup do objektu a pomocí kamer zkontrolujete, že vše proběhlo tak, jak má. Jednoduše.

3. Predikuje problémy dříve, než je vidíte

Predikce potíží dříve, než nastanou, se osvědčuje zejména v případě výrobních linek. Chytrý kamerový systém může pomoci nejen s rychlou identifikací problému, ale i s jeho odhalením v době, kdy se vše zdá zdánlivě v pořádku. K tomu můžou dobře posloužit například termální kamery, které sledují teplotu strojů a rozpoznají dlouhodobé přehřívání. Včasný servis pak zabrání větším ztrátám způsobeným výraznější poruchou stroje a zastavením linky. Podniky o více pobočkách nebo s rozsáhlejším kamerovým systémem zase profitují z dat, které jim bezpečnostní systém poskytuje – třeba o tom, v jaký den a čas dochází k incidentům nejčastěji.

4. Zvládne analyzovat pohyb zákazníků a spočítat konverze

Inteligentní kamerové systémy učinily výrazný krok kupředu nejenom ve kvalitě obrazu, ale především v inteligentní videoanalýze. Ta se významně osvědčuje ve všech oblastech dohledu – od průmyslu po retail. Moderní kamery od Axis Communications disponují výkonnými procesory a jsou samy o sobě počítačem. Velká část analytiky proto nastává přímo uvnitř kamer (tzv. edge computing). Chcete krom dohledu spočítat, kolik osob denně projde kolem vaší provozovny? A kolik z nich vstoupí? Kolik návštěvníků obchodu skutečně nakoupí? A v jaké dny a hodiny nejčastěji? Přejete si propojit kamerový systém s pokladnou? To vše dnes all-in-one kamerové řešení běžně umí a zprostředkuje vám tak zcela nový vhled do všeho byznysu. Pro optimalizaci provozu a nasazení zaměstnanců tak budete mít konečně spolehlivá data.

5. V krizi vás podrží, jak ukázal COVID-19

Pandemie nám ukázala, že investice do bezpečnostních technologií se zkrátka vyplatí. V situaci, kterou ještě před rokem předvídal málokdo, nyní chytré kamery šetří zaměstnance (ti mohou například vzdáleně vizuálně ověřit situaci), umožňují vzdálenou správu vstupu, eliminují rizika nákazy a pomáhají s dodržováním epidemiologických

nařízení. Termální kamery hromadně kontrolují teplotu osob při vstupu do objektů, jiné zase počet osob na prodejně. To vše přitom efektivněji a především levněji, než by zvládla lidská síla.

Bezpečnost je nedílnou součástí podnikání, a výhodou moderních kamerových systémů je, že vám dokáží zajistit mnohem více než „jen“ dohled. Stávají se pilíři produktivity, efektivity a rozvoje byznysu. Přemýšlíte-li o investici s vysokou návratností do budoucna, je inteligentní kamerový systém dobrým začátkem.

Podívejte se, co všechno vám all-in-one řešení od Axis Communications nabízí.

Zjistit více