Älykäs ratkaisu vähentää energiankulutusta ja tehostaa toimistotilojen käyttöä

Lund, 2016-10-13
This content is available in the following languages: Finnish, Swedish

Axisin verkkokamerat ja Cognimaticsin ohjelmisto voivat mahdollistaa toimistotilojen entistä tehokkaamman käytön sekä rakennusten valaistuksen, ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjauksen tilojen käytön perusteella. Energiankulutus voi vähentyä jopa 18 prosenttia.

”Älykäs ratkaisu, joka hyödyntää Cognimaticsin ohjelmistoa ja Axisin verkkokameroita, edistää tehokkaasti rakennusten kestävyyttä ja ilmastoystävällisyyttä, mikä tuottaa kustannussäästöjä ja vähentää ympäristövaikutuksia”, sanoo Aalto-yliopistossa väitöskirjaa tekevä Ken Dooley.

Optimointi ja tilojen tehokas käyttö
Aalto-yliopiston suorittamassa tutkimuksessa selvitettiin tapoja optimoida yrityksen energiankulutusta ja tehostaa toimistotilojen käyttöä. Esimerkiksi valojen tulisi olla päällä vain kun toimistossa ollaan paikalla, ja vain kulloinkin käytettävissä tiloissa. Työpöytien käyttöä voitaisiin tehostaa jakamalla niitä, sillä kaikki työntekijät eivät ole paikalla samaan aikaan. Aalto-yliopiston tavoite oli kerätä tutkimuksen aikana mahdollisimman tarkkoja tietoja siitä, miten ja milloin yrityksen tiloja käytetään.

”Energiankulutuksen laskennan mittayksikkö on yleensä kWh neliömetriä kohti, jotta kulutusta voidaan vertailla erikokoisten rakennusten välillä. Joissakin tapauksissa voidaan myös käyttää mittaa kWh henkilöä kohti, jolloin kulutus lasketaan rakennuksen sisältämien työpöytien tai henkilökapasiteetin perusteella”, Dooley sanoo. ”Tällöin ei huomioida sitä, että työpäivän pituus ja työajat vaihtelevat eri työntekijöiden välillä. Energiaa kuluu myös rakennuksen tyhjillään olevissa osissa. Tiloja lämmitetään, viilennetään, tuuletetaan ja valaistaan ympäri vuoden erilaisten oletusten perusteella.”

Tutkimukseen osallistuneen yrityksen kiinteistöjen hallinnassa yritettiin aiemmin itse laskea ja arvioida henkilöiden saapumis- ja poistumisaikoja, mutta heidän liikkumistaan on vaikea ennustaa. Nykyään yritys saa reaaliaikaisia tietoja paikalla olevista henkilöistä ja tilojen käytöstä.

”Enää ei tarvitse arvailla tai tehdä oletuksia”, Dooley sanoo. ”Kamerat toimittavat faktoja ja tarkkoja tietoja.”

Innovatiivinen ja helppokäyttöinen ratkaisu
Aalto-yliopisto valitsi AXIS M3006 -verkkokameran ja Cognimaticsin TrueView People Counter -ohjelmiston. Kamerat asennettiin sisäänkäyntialueiden kattoon ja ne antavat näiden alueiden lisäksi hyvän yleisnäkymän toimistotiloista ja kaikista paikalla olevista henkilöistä.

”Cognimaticsin luotettava ohjelmisto on markkinoiden johtava ratkaisu henkilö- ja asiakasmäärien laskemiseen”, Dooley sanoo. ”Se ja Axisin luotettavat ja laadukkaat verkkokamerat muodostavat erittäin hyvän ratkaisun.”

AXIS M3006 -kameran ominaisuuksia ovat laajakulmanäyttö, HDTV-tuki, nopea ja helppo asennus ja hallinta, digitaalinen panorointi-, kallistus- ja zoomaustoiminto sekä liikkeentunnistus. Erittäin tehokkaissa ja kestävissä kameroissa on myös ilkivallan tunnistustoiminto, joka havaitsee yritykset peittää tai spraymaalata kameran linssi. Videota ei tallenneta, vaan laskenta ja analyysi suoritetaan reaaliaikaisesti.

”On hienoa, että Aalto-yliopisto edistää rakennusten ekologisuutta Axisin ja Cognimaticsin tuotteilla”, sanoo Anna Arwidi, Vice President Sales & Marketing, Cognimatics. ”Ratkaisun etuja ovat muun muassa alhaisemmat kustannukset ja pienemmät ympäristövaikutukset. Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä voidaan nyt ohjata tarkasti. Tiloissa ei enää tarvitse värjötellä, eikä valoja sammuteta, jos tiloissa on joku.”

”Axis Communications ja Cognimatics ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo pitkään, ja meillä on tarjota kattava valikoima integroituja älykkäitä ratkaisuja. Uskomme vahvasti, että älykkäät ratkaisumme tukevat ja parantavat rakennusten kestävyyttä”, sanoo Jimmy Ek, Nordic Sales Manager, Axis Communications.

Ilmastoystävällisempiä rakennuksia
Alustavien tutkimustulosten mukaan energiankulutus voi vähentyä 15–18 prosenttia, jos älykäs järjestelmä kytketään koko rakennuksen kaikkiin energiaa kuluttaviin järjestelmiin. Toimistotilojen tehostettu käyttö vähentää tarvittavien työpöytien määrää huomattavasti. Tutkimukseen osallistunut yritys voisi pienentää toimistotilojaan kolmanneksella.

”Olemme erittäin tyytyväisiä tuloksiin”, Dooley sanoo. ”Energiaa kulutetaan tarpeettomasti, kun tiloissa ei ole ketään esimerkiksi viikonloppuisin tai tavanomaisten työaikojen ulkopuolella.”

Aalto-yliopiston tutkimus suoritettiin tämän vuoden toukokuussa. Yliopisto aikoo seuraavaksi laajentaa tutkimusta sisällyttämällä siihen suuremman osan yrityksen tiloista ja asentamalla tiloihin lisää kameroita.

”Vastaavia ratkaisuja, joilla lasketaan henkilö- ja asiakasmääriä, on käytetty jo pitkään”, Arwidi mainitsee. ”Olemme menestyneet erittäin hyvin vähittäiskauppasektorilla, missä asiakkaamme ovat optimoineet työntekijämääriä ja aukioloaikoja laskuritietojen perusteella. Kiinteistöpalvelusektorilla on erinomaiset mahdollisuudet saavuttaa vastaavia tuloksia.”

Lisätiedot:

Kristina Tullberg, PR- ja viestintäasiantuntija, Axis Communications Northern Europe
Puhelin: +46-46-272 18 72
Sähköposti: pressoffice-ne@axis.com

Tietoja Axis Communications -yhtiöstä

Axis tarjoaa älykkäitä turvallisuusratkaisuja, jotka auttavat tekemään maailmasta turvallisemman. Verkkovideoalan globaalina markkinajohtajana Axis näyttää suuntaa koko toimialalle kehittämällä jatkuvasti innovatiivisia, avoimiin sovelluksiin perustuvia verkkotuotteita - tarjoten asiakkaille lisäarvoa maailmanlaajuisen kumppaniverkoston kautta. Axis ylläpitää pitkäaikaisia suhteita yhteistyökumppaneihin ja tarjoaa heille osaamista ja viimeisimpiä verkkotuotteita sekä nykyisillä että uusilla markkina-alueilla. Axisin palveluksessa on yli 2100 sitoutunutta työntekijää yli 50 maassa ja heitä tukee yli 80 000 yhteistyökumppanin. Axis on perustettu vuonna 1984 ja sen pääkonttori sijaitsee Ruotsissa. Yhtiö on listattu Tukholman NASDAQ tunnuksella AXIS. Lisätietoja Axisista saat verkkosivuiltamme www.axis.com

Cognimatics
Cognimaticsilla on kattava kokemus henkilö- ja asiakasmäärien laskemisesta. Yrityksen tuotteita myytiin viime vuonna yli 70 maahan kansainvälisen jakelija- ja järjestelmäintegraattoriverkoston kautta. Monet maailman johtavista vähittäismyyntiketjuista tehostavat toimintaansa ja parantavat asiakaskokemustaan Cognimaticsin tuotteilla.
Vuonna 2003 perustettu Cognimatics on ruotsalainen yritys, jonka palveluksessa on johtavia videoanalyysialan ammattilaisia. Cognimaticsin tarkaksi kiitetyllä teknologialla on vankka tieteellinen perusta. TrueView® on Cognimaticsin rekisteröity tavaramerkki.
Axis Communications ja Cognimatics ovat tehneet pitkäjänteistä teknologia- ja myyntiyhteistyötä ja tarjoavat integroitavia ratkaisuja yhteiselle asiakaskunnalle. Cognimatics on ollut osa Axis-yhtiötä kesäkuusta 2016 alkaen.