Stadsdeel Amsterdam West zet camera´s in voor beter toezicht

Rotterdam, 2010-okt-25
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Burgemeester Eberhard van der Laan geeft toestemming voor cameratoezicht aan Jan van Galenstraat

Het Amsterdamse Stadsdeel West heeft camera´s op laten hangen in de Jan van Galenstraat. Aanleiding hiervoor is een aantal incidenten in het voormalige stadsdeel De Baarsjes waar bewoners en winkeliers slachtoffer werden van vandalisme en crimineel gedrag van hangjongeren. Om de overlast van deze jongeren tegen te gaan zijn in de straat een aantal Axis IP-beveiligingscamera´s opgehangen.

Ondernemers en bewoners in de straat drongen al langer aan op het plaatsen van de camera´s. Voor het stadsdeel was de maat vol toen tijdens een interview met de Amsterdamse zender AT5 een glas naar het hoofd van stadsdeelburgemeester Martien Kuitenbrouwer werd gegooid. Kuitenbrouwer beloofde toen haast te maken met het ophangen van camera´s, hetgeen inmiddels is gerealiseerd.

Met behulp van de camera´s wil het stadsdeel er voor zorgen dat daders makkelijker gepakt kunnen worden omdat zij met deze camera's digitaal, en daarmee haarscherp in beeld komen. Dit vergroot de pakkans en maakt ook vervolging beter mogelijk.

De keuze viel op de netwerkcamera’s van Axis vanwege de uitzonderlijke scherpte van de beelden en het gemak waarmee het camerasysteem is aan te sluiten. “Na alle vervelende voorvallen die zich de laatste tijd in dit stadsdeel hebben voorgedaan, hebben wij de opdracht gekregen mee te denken over beveiligingsoplossingen", aldus Johan Bruers van BSSG te Goirle. "Samen met het stadsdeel hebben wij gekozen voor Axis-camera's van het type Q6032, vanwege het gebruiksgemak en de scherpe beelden. We maken hierbij gebruik van draadloze verbindingen, waardoor de cameraposities direct te veranderen zijn. De camera's zijn op afstand te beheren, zodat verdachte objecten of voorvallen niet ongezien blijven. We hopen dat hiermee een groot stuk zorg is weggenomen en het veiligheidsgevoel van de winkeliers en bewoners toeneemt."

De beelden worden op afstand uitgekeken en worden vervolgens enkele dagen bewaard, zodat ze eventueel kunnen dienen als bewijs bij strafrechtelijke vervolging.

Privacy

Privacy staat hoog in het vaandel. De camerabeelden worden niet opgeslagen en het controlecentrum is alleen toegankelijk voor medewerkers. Ook reageren klanten en ondernemers positief op het systeem. Bovendien moeten klanten toestemming geven om gefilmd te worden. Bij weigering van die toestemming mag de klant ook niets kopen.


Over Axis

Axis is een IT-onderneming die netwerkvideo-oplossingen aanbiedt voor professionele installaties. Het bedrijf is een innovatieve marktleider en zet in op de overgang van analoge op digitale videobewaking. De producten en oplossingen van Axis zijn voornamelijk gericht op beveiligingstoezicht en bewaking op afstand en zijn gebaseerd op innovatieve open-technologie platformen.

Axis is in 1984 opgericht in Zweden en opereert wereldwijd, met kantoren in 20 landen en door samenwerking met partners in meer dan 70 landen. Axis is opgericht in 1984 en staat genoteerd aan de NASDAQ OMX Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op: www.axis.com.

Voor meer informatie:


Axis Communications BV
Edwin Beerentemfel
Telefoon: 010 – 750 46 00
E-mail: edwin.beerentemfel@axis.com

Whizpr
Willemijn Vader
Telefoon: 0317 - 410 483
E-mail: axis@whizpr.nl