Axis presenteert vijf technologietrends die stempel drukken in 2018

Rotterdam, 2018-jan-26
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Capelle a/d IJssel – Aan het begin van het nieuwe jaar presenteert Axis Communications traditiegetrouw zijn visie op de technologietrends die zullen doorbreken of grote impact zullen hebben. Ook dit jaar concludeert Axis dat technologische ontwikkelingen die andere markten opschudden, net zo disruptief werken in de wereld van (fysieke) beveiliging. Daarbij verandert ook de politiek en cultuur in zo’n rap tempo dat elke organisatie in zijn eigen context en markt hierop zal moeteen anticiperen. Dit zijn de trends die Axis Communications ziet voor 2018.

1. Slimme apparaten verlagen dataverwerking
Werken in de cloud en het Internet of Things (IoT) zijn twee trends die inmiddels goed ingeburgerd zijn. Beide trends bieden voor zowel bedrijven als consumenten onmiskenbare voordelen. De hoeveelheid data die voor verwerking en opslag wordt overgedragen van bijvoorbeeld een beveiligingscamera naar datacenters neemt massaal toe. Logischerwijs is er daardoor veel meer bandbreedte nodig. Edge computing pakt dit probleem aan door gegevens te verwerken aan de ‘rand’ van het netwerk, vlak bij de bron van de data. Zo is er aanzienlijk minder bandbreedte nodig voor de overdracht van gegevens naar het datacenter. Geluiden en bewegingen bijvoorbeeld die worden opgepikt door de sensoren van een beveiligingscamera, kunnen met edge computing direct worden verwerkt. Overdracht naar de cloud voor verwerking en signalering is dan niet nodig. Een ander voordeel van edge computing heeft te maken met data-integriteit en privacy. Hier kan direct op ingespeeld worden, door de data al in het apparaat te anonimiseren en versleutelen voordat het wordt verzonden naar het datacenter.

2. Deep en Machine Learning
Deep learning en machine learning zijn technieken die vallen onder Artificial Intelligence (AI), waarbij computers zelfstandig leren door het bestuderen van data. Enkele van de meest indrukwekkende toepassingen van deep learning hebben te maken met beeldinterpretatie, spraakherkenning en ondersteuning van beslissingen. Het potentieel voor analyses in de veiligheids- en beveiligingssector spreekt dan ook voor zich.

Op basisniveau zullen deep learning-applicaties onder andere voor verbetering zorgen bij bewegingsdetectie op videobeelden, gezichtsherkenning (een domein waarin Axis-partner Herta baanbrekend werk verricht), het traceren van individuen en het verminderen van valse alarmeringen. Bijvoorbeeld het herkennen van inbrekers of het geluid van kapot glas door een beveiligingscamera, waarna hulpdiensten direct en automatisch worden ingeseind. Naarmate de applicaties verder ontwikkeld worden, biedt dit kansen voor voorspellende analyses (predictive analytics). Dit kan belangrijk zijn bij het voorkomen van incidenten, zoals terroristische aanvallen, verkeersproblemen en winkeldiefstal.

3. Cybersecurity
Net als vorig jaar hoort ook cybersecurity op de lijst met trends voor het komende jaar, en daarna! Cybersecurity verbeteren is in wezen dweilen met de kraan open, omdat goed uitgeruste cybercriminelen altijd zullen blijven zoeken naar zwakke plekken in een nieuwe technologie. Met de exponentiële stijging van het aantal verbonden apparaten neemt ook het aantal mogelijke kwetsbaarheden toe. Zwakke plekken die kunnen leiden tot inbraken in netwerken, het plaatsen van ransomware of het stilleggen van een heel kantoorpand. In 2018 zullen zich ongetwijfeld meer aanvallen voordoen en zullen meer zwakke plekken worden ontdekt. Het antwoord: een proactieve aanpak als er kwetsbaarheden gevonden worden en een systematisch proces om te garanderen dat software gerepareerd wordt, zodra een update beschikbaar is. De Hardening Guide is hierbij een handig hulpmiddel.

4. Niet-visuele sensoren bieden nieuwe mogelijkheden
Tot voor kort waren videobeelden de primaire – en misschien wel enige – data waarover toezichthouders beschikten. Dit zorgde uiteraard voor een tweedimensionaal perspectief. Dankzij nieuwe, niet-visuele sensoren wordt het perspectief multidimensionaal, waardoor uitgebreidere data beschikbaar komt die ervoor zorgt dat situaties sneller en nauwkeuriger kunnen worden ingeschat. Het resultaat: een snellere escalatie, een passende reactie en minder vaak vals alarm.

Radartechnologie, bijvoorbeeld, gebruikt elektromagnetische golven om beweging te detecteren. Radar is niet gevoelig voor zaken die meestal een vals alarm veroorzaken, zoals bewegende schaduwen of lichtstralen, kleine dieren, regendruppels en insecten. Bovendien kan radar meer details geven over de exacte positie en bewegingsrichting van een voorwerp. Thermische cameratechnologie is al redelijk bekend als niet-visuele technologie en de steeds betere nauwkeurigheid van geluidsdetectie (bv. een raam dat wordt ingeslagen of luide, agressieve stemmen) zorgt voor een nuttige toevoeging die ontbreekt bij enkel op camerabeelden gebaseerde oplossingen.

5. Virtuele assistenten en augmented reality in bedrijfstoepassingen
Het afgelopen jaar maakte de consument steeds vaker gebruik van virtuele assistenten. Amazon Alexa, Google Home, Siri van Apple en Cortana van Microsoft; allemaal technologieën die ons in ons dagelijkse leven helpen en waarop toekomstige technologie alleen maar zal voortbouwen. Het is onvermijdelijk dat diezelfde technologie zijn weg zal vinden naar bedrijven, aangezien consumenten op het werk dezelfde technologische ondersteuning verwachten als thuis.

Augmented Reality (AR) is een voorbeeld van een nichetechnologie die al in het leger en de luchtvaart werd gebruikt, maar nu ook een enorm potentieel voor bedrijven laat zien. Helemaal nu augmented reality beschikbaar is als technologie in mobiele apparaten en in steeds meer wearables. Als we naar de security-markt kijken, heeft het toenemende gebruik van niet-visuele sensoren en de analyses voor meer nauwkeurigheid en extra perspectieven bij visuele informatie ook gevolgen op dit vlak. AR zal bij videobewaking ingezet worden om alle gegevens uit de verschillende databronnen samen te brengen in één overzicht, wat een snellere en passende reactie mogelijk maakt.


Over Axis

Axis Communications biedt intelligente beveiligingsoplossingen voor een slimmere en veiligere wereld. Als wereldwijde marktleider in netwerkvideo, zet Axis de toon in de sector met innovatieve en kwalitatief hoogstaande netwerkproducten - gebaseerd op een open platform - via een wereldwijd partnernetwerk. Axis ontwikkelt langetermijnrelaties met haar partners en voorziet hen van de nodige kennis en kwalitatieve netwerkproducten in zowel bestaande als nieuwe markten.
Axis heeft meer dan 2.700 toegewijde werknemers in meer dan 50 landen en wordt ondersteund door een wereldwijd netwerk van ruim 90.000 partners. Axis is opgericht in 1984 in Zweden en staat genoteerd op de NASDAQ Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op www.AXIS.com.