Axis prisbelönta huvudkontor: Ett hus där medarbetarna kan trivas

Artikel
4 januari 2021
Axis nya huvudkontor i Lund har utformats med hållbarhet och estetiskt tänkande i förgrunden. Framför allt stod medarbetarnas hälsa och välbefinnande i centrum. Våra medarbetare håller nu på att flytta över till sin nya arbetsplats och reaktionerna är positiva.
Åsa Krantz, inredningsarkitekt från Landén + Krantz och Linn Ahlström, Director Real Estate & Facilities hos Axis.
Åsa Krantz, inredningsarkitekt från Landén + Krantz och Linn Ahlström, Director Real Estate & Facilities hos Axis.

”Det har varit en lång och rolig resa”, säger Åsa Krantz, inredningsarkitekt. ”Det har varit mycket viktigt för oss att låta Axis kärnvärden och företagskultur genomsyra byggnaden. När vi utformade interiören och valde lämpliga inventarier och möbler siktade vi på att skapa en arbetsmiljö som är både kreativ och inspirerande och som medarbetarna förhoppningsvis kommer att känna sig stolta över.”

Teamet från arkitektbyrån Landén + Krantz i Lund blev involverade redan tidigt i processen. De arbetade nära tillsammans med Axis för att konceptualisera alla behov och önskemål som Axis Facilities-avdelning hade samlat in från olika intressenter.

”Vi hade ett nära samarbete genom hela projektet”, säger Åsa. ”Arkitektkontoret Fojab hade ansvar för utformningen av byggnaden i sig, även exteriören och utomhusmiljön, och vi har fokuserat på interiördesignen.

Light Bureau, som arbetar med belysningsdesign och konsultverksamhet, har också spelat en viktig roll eftersom de hade hand om utformningen av belysningen.”

Fånga Axis-andan

Louise Dolck-Strömberg, HR Director at Axis
Louise Dolck-Strömberg, HR Director hos Axis, berättar hur medarbetarna involverades och hur den nya byggnaden fångar Axis anda.

Louise Dolck Strömberg, HR Director hos Axis förklarar: ”Vi hade mycket högt ställda ambitioner. Att skapa en modern och förstklassig arbetsmiljö var en mycket viktig prioritering. Vi involverade kontinuerligt medarbetare och andra intressenter i olika arbetsgrupper för att få ett nedifrån och upp-perspektiv.”

”Det var mycket viktigt för oss att hitta rätt balans mellan trendigt och klassiskt när vi valde material, möbler och färgscheman”, säger Louise. ”Åsa och hennes team har verkligen lyckats fånga Axis anda. Designen är sparsmakad, men samtidigt andas byggnaden fräschhet och individualitet. Många lösningar har tagits fram för att främja medarbetarnas hälsa och välbefinnande.”

Det viktiga första intrycket

”Att skapa flera mötesplatser stod högt upp på vår lista”, säger Åsa. ”Axis har en stark svensk 'fikakultur', så vi hade det i åtanke. Vi ville även skapa många andra mötesplatser. De riktigt bra idéerna uppstår ofta under spontana möten.”

Att skapa en central knutpunkt var viktigt, och du kommer rakt in i den när du går igenom entrédörrarna. Det första intrycket är den stora, ljusa och rymliga atriumentréhallen, som sträcker sig över första våningen (gatuplanet) och andra våningen. Målet var att skapa ett slags ”företagsvardagsrum”.

Podium takes center stage

Podiet står i centrum

En imponerande trappa leder upp till andra våningen, där det finns en restaurang med 450 platser samt kontor och mötesrum. Både från trappan och balustraden på andra våningen har man en vacker vy över den första våningen, där ett podium med ett träd, soffor och bekväma stolar är en naturlig blickpunkt.

”Jag är verkligen nöjd med podiet”, säger Åsa. ”Om vi bara hade ställt dit några soffor, direkt på golvet, skulle folk kunna känna sig exponerade. Det har blivit en plats där man kan mötas, arbeta eller bara koppla av. Den kan även användas som scen för presentationer eller andra ändamål.”

An impressive staircase leads up to the second floor with a 450-capacity restaurant.
En imponerande trappa leder upp till andra våningen, där det finns en restaurang med 450 platser.

Lösningar för att förbättra medarbetarnas välbefinnande

På första våningen finns det även ett caféområde, ett upplevelsecentrum som visar Axis lösningar och fler mötesrum och kontor. Under hela projektet var det viktigt för oss att arbeta med naturligt ljus och prioritera medarbetarnas hälsa. Alla kontor i byggnaden är placerade längs ytterväggarna för att släppa in dagsljus.

The large, green open area in the middle of the building with possibilities to work or have meetings outdoors.
Det stora, gröna öppna området i mitten av byggnaden med möjlighet att arbeta eller hålla möten utomhus.

Av samma skäl finns det ett stort, grönt öppet område i mitten av byggnaden, och sex terrasser spridda över de olika våningarna. ”Utemiljön var viktig för att skapa en byggnad som fokuserar på det mänskliga och människors välbefinnande,” säger Åsa. ”Om du vill kan du jobba eller ha möten utomhus.”

Tillgodose individuella behov

Axis går mot strömmen när det gäller de rådande trenderna i interiördesign, och har valt ett stort antal individuella kontor. Linn Ahlström, Director Real Estate & Facilities hos Axis, förklarar: ”Ingenjörerna är i majoritet, och vi vet att många av dem arbetar bättre om de får vara ostörda i sina egna rum. Vi anser att det gynnar både medarbetarna och företaget.”

Det finns dock både individuella rum, grupprum (2–8 personer) och landskap (12–14 personer), med gemensamma områden som tillgodoser medarbetarnas olika smak och behov.

One of the building’s 136 meeting rooms, this one placed on the 7th floor.
Ett av byggnadens 136 mötesrum, det här ligger på 7:e våningen.

”Mångfald var en central aspekt i våra inledande diskussioner. Det var viktigt att det fanns saker som passar alla, och behoven förändras med tiden”, säger Åsa. ”Av de 136 mötesrummen finns det till exempel knappt några som liknar varandra. De täcker allt, från en hörsal med plats för 60 personer till projektrum och tysta rum.”

One of the project rooms in the building.
Ett av byggnadens projektrum.

Hållbara och slitstarka material

Axis kärnvärden avspeglas även i de material som har använts i huset. ”Vi ville skapa en inspirerande och kreativ arbetsplats som alla medarbetare kan känna sig stolta över”, säger Linn. ”Alla material, möbler och färger har valts med målsättningen att skapa en miljö som kommer att kännas tidlös och bestående under många år framöver. Vi hoppas att medarbetarna här i Lund och från andra kontor runtom i världen kommer att känna sig som hemma här.”

Hard-wearing ash-wood floors and wall panels used in large parts of the building.
Slitstarka golv och väggpaneler av askträ används i stora delar av byggnaden.

Entréhallens golv är av kalksten från Öland och väggarna är klädda med askträpaneler. ”Det är hållbara och praktiska material”, säger Linn. ”Stora delar av huset har golv i askträ, som är både slitstarkt och kan renoveras. Golven har klistrats fast vid betongen för att dämpa ljud från fotsteg.”

Medarbetarna är imponerade

Ett par veckor efter flytten börjar medarbetarna känna sig hemma i den nya miljön. Aditya Hendra och Gabriel Jönsson arbetar som ASIC-verifikationstekniker. Deras team håller till på sjätte våningen.

Den nya arbetsmiljön känns mycket ljus, rymlig och luftig, säger Gabriel. ”Vi är vana vid att sitta i ett öppet landskap, och när gruppen växte började det bli riktigt trångt. Det kunde bli väldigt stimmigt. Det nya huset är mycket mer inspirerande. Både humöret och arbetet förbättras.”

Aditya Hendra and Gabriel Jönsson
Aditya Hendra och Gabriel Jönsson är nöjda med sin nya ljusa, rymliga och luftiga arbetsmiljö. ”Det här är mycket mer inspirerande. Både humöret och arbetet förbättras”, säger Gabriel.

Att ha sitt eget rum känns väldigt lyxigt. Du behöver inte oroa dig för att bli störd eller störa någon annan. ”Nu kan jag koncentrera mig bättre, vilket förbättrar min produktivitet. Jag behöver inte ens använda brusreducerande hörlurar längre.”

Möjlighet till pratstunder och diskussioner

Gabriel och Adity tycker att det är bra att det finns många olika mötesplatser. ”Det finns många rum där man kan samarbeta och träffa kolleger, inte bara för att jobba”, säger Aditya.

Ingen av dem har gjort ”husesyn” i byggnaden ännu. De har dock haft många ”aha”-upplevelser. Gabriel är imponerad av uteterrasserna. ”Det känns bra att äta lunch utomhus.”

The outdoor terrace on the tenth floor – with a magnificent view of the city of Lund.
Uteterrassen på tionde våningen – med en fantastisk utsikt över staden Lund.

Aditya har besökt tionde våningen för att se utsikten från husets högsta våning. Därifrån har man en fantastisk utsikt över Lund, och man kan till och med se Öresundsbron (ja, den bron). ”Det var imponerande”, säger han. ”Man kan till och med se Köpenhamn i fjärran. Jag tycker särskilt mycket om gården på tredje våningen, med träd och trädgård. Den är vacker.”

Prisbelönt byggnad

Axis huvudkontor har blivit en prisbelönt byggnad. Den utsågs till Sveriges snyggaste kontor 2020 av Fastighetssverige, och den fick Lunds stadsbyggnadspris 2020, med följande motivering:

”En ny mäktig byggnad har tagit plats i Lund. Byggnaden markerar porten till Ideons företagsområde och utgör i sin vita högresta gestalt ännu ett landmärke i staden. Symbolvärdet av att ett viktigt huvudkontor placeras här är betydelsefullt för den stadsutveckling som pågår i Lund.

Med stor skicklighet har arkitekterna hanterat gestaltningen av en stor byggnadsvolym genom grafisk fasadutformning och väl balanserat volymspel, något som tål att upplevas på både nära och långt håll.

I sitt inre bjuder byggnaden på inspirerande och förebildliga kontorsmiljöer. Känslan av värme och mänsklighet genomsyrar utförandet där flexibilitet, hållbarhet och trivsel präglar varje detalj.

Ett så väl genomfört projekt kräver ett kreativt samarbete mellan beställare och arkitekter, där hög ambitionsnivå och gemensam målbild borgar för ett vackert och funktionellt slutresultat.”


Välkommen till Axis nya huvudkontor, här trivs de anställda.

Axis nya huvudkontor, Lund

  • Arkitekter: Fojab Arkitekter
  • Interiördesign: Landén + Krantz Arkitekter
  • Belysning: Light Bureau
  • Golvyta: 42 000 kvadratmeter
  • Antal våningar: 10
  • Terrasser: 6
  • Arbetsplatser: 1 286
  • Mötesrum: 136

 

BREEAM-certified

Axis’ new office building has been BREEAM-certified with the rating Excellent based on a number of sustainability factors, such as design, working environment, and energy use.

BREEAM is an international environmental certification system that evaluates the sustainability performance of new commercial buildings and other projects.

 

 

 

Vill du veta mer om hur det är att jobba hos Axis?
Besök våra karriärsidor
Mer om