Axis nätverkskamera tar världsrekord i höjd och trådlöst nätverk

Lund, 2010-nov-26
This content is available in the following languages: Swedish

Axis nätverkskamera har sänds upp i atmosfären med stratosfärsballong från Esrange Space Center i Kiruna, slagit världsrekord i trådlöst nätverk och levererat högkvalitativa bilder till jorden.

Esrange Space Center skickade i veckan upp en höghöjdsballong på 35 000 meters höjd med forskningsinstrument inom atmosfärsfysik. När testerna var klara togs den 100 000 m³ stora ballongen ned med tre fallskärmar. Esrange Space Center har sänt upp över 550 höghöjdsballonger sedan 1974. Unikt för veckans uppsändning var att fallskärmarna var utrustade med en nätverkskamera från Axis, AXIS Q6034-E, vilket gjorde att forskarna kunde validera landningen och fallskärmssystemet med högkvalitativa bilder i realtid från jorden. Ballongen landade i norra Finland, vilket krävde ett trådlöst nätverk på 400 km.

”Axis nätverkskameror för utomhusbruk är utformade för att klara extrema vädersituationer och att alltid ge tillförlitlig bevakning. Att de klarar -73ºC under drygt tre timmar med en lägsta temperatur på -90ºC är mycket tillfredsställande”, säger Erik Frännlid, director, produktledningen, Axis Communications.

Forskarna på Esrange Space Center är mycket nöjda med testerna. ”Att vi, tillsammans med den mätdata vi har, också visuellt kan se vad som händer i realtid är ovärderligt för att kunna bedöma hur fallskärmarna beter sig och var de hamnar. Det kommer att leda till säkrare och mer tillförlitliga landningar”, förklarar Per Baldemar, chef för Rymdbolagets uppsändningsteam av raketer och ballonger.

Pressbilder från uppsändningen: http://www.ssc.se/bexus-1.aspx
Film från AXIS Q6034-E från 35 000 m höjd:

Om Axis Communications
Axis är ett IT-företag som erbjuder lösningar för nätverksvideo för professionellt bruk. Företaget är världsledande inom nätverksvideo och drivande i övergången från analog till digital videoövervakningsteknik. Axis produkter är till för säkerhetsövervakning och fjärrmonitorering och baseras på innovativa öppna plattformar. Axis är ett svenskt företag som arbetar över hela jorden, med närvaro i över 20 länder och ett pågående samarbete med partners i över 70 länder. Axis grundades 1984 och är listade som AXIS på NASDAQ OMX Stockholm. På vår webbplats hittar du mer information om företaget: www.axis.com.

För ytterligare information:
Margareta Lantz, Investor Relations and Corporate Communications Manager, Axis Communications
Tel: + 46 46 272 1800, E-mail:pressoffice@axis.com

Om Rymdbolaget – ett komplett rymdföretag
Rymdbolaget konstruerar, testar, sänder upp och sköter driften av rymd- och flygsystem. Vår verksamhet består av fem affärsenheter som finns i Solna, Stockholm, Kiruna och Vidsel. Vid vår anläggning i Solna utvecklar vi satelliter, delsystem till rymdfarkoster, nyttolaster till raketer och flygburna system för havsövervakning. Vi äger Stockholm Teleport i Ågesta utanför Stockholm, en markstation för satellitkommunikationstjänster. Från vårt Esrange Space Center utanför Kiruna sänder vi upp sondraketer och ballonger. Här finns också en av världens mest använda civila markstationer för satelliter. Vi har också en markstation i Chile, Santiago Satellite Station.

Vid Vidsel Test Center, RFN bedriver Rymdbolaget testverksamhet för olika rymd- och flygfarkoster genom North European Aerospace Test range – NEAT. Rymdbolaget äger det tyska företaget LSE och det amerikanska företaget USN som båda tillhandahåller satellitdriftstjänster, det chilenska företaget SSC Chile som driver en satellitstation i Santiago, de svenska företagen ECAPS som utvecklar och tillverkar miljövänliga framdrivningssystem för satelliter och NanoSpace som utvecklar mikromekaniska system för olika rymdtillämpningar. Inom Rymdbolagskoncernen arbetar idag närmare 600 personer.