Camerabewaking beperkt schade winkeldiefstal

Rotterdam, 2010-jul-15
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Het aantal en de omvang van winkeldiefstallen in Nederland blijft toenemen. Dat concludeert Detailhandel Nederland in het Nationaal Onderzoek winkelcriminaliteit 2010. Vorig jaar zijn winkeliers voor 325 miljoen euro bestolen, een record. De totale schade als gevolg van winkelcriminaliteit was vorig jaar 740 miljoen euro. Aan preventie geven winkeliers ieder jaar 290 miljoen uit. In totaal kost winkelcriminaliteit Nederland dus meer dan een miljard euro per jaar.

Omdat de directe kosten van winkeldiefstal en fraude blijven stijgen terwijl ook de preventieve uitgaven toenemen, lijkt het alsof de preventieve maatregelen onvoldoende zijn. "Niets is minder waar. De juiste preventieve maatregelen blijken wel degelijk zeer succesvol. Het is alleen zo dat goede preventieve maatregelen in de ene winkel indirect als gevolg hebben dat het probleem zich verplaatst naar 'de buren', die minder goed beveiligd zijn. Daarom lijkt het netto-resultaat tegen te vallen", zegt Edwin Beerentemfel, Country Manager van Axis Benelux, leverancier van IP-beveiligingscamera's. "We zien nu dat meer en meer bedrijven overstappen van analoge op digitale camerabewaking, omdat niet alleen de preventieve werking die daarvan uitgaat groter is, maar ook omdat het juridisch beter bruikbare beelden van incidenten oplevert, die ook nog eens eenvoudiger terug te zoeken zijn. De bedrijven die IP-camerabewaking hebben geïnstalleerd melden zonder uitzondering een terugval in de schade door winkeldiefstal en fraude."

Intersport Megastore Roermond besloot in mei vorig jaar een videosurveillancesysteem te installeren om de grote oppervlakte van de winkel beter te kunnen overzien en de mogelijke schade als gevolg van winkeldiefstal te verminderen. Roy van den Bergh, directeur: "De preventieve werking van de camera's was voor ons het belangrijkst. We merken nu dat het aantal gevallen van verdwijning van goederen significant is afgenomen. Toen wij twee jaar geleden deze winkel openden was het best een spannend moment. De economie verslechterde zienderogen en het leek absoluut geen goed moment om een detailhandel te starten. Door het toepassen van videosurveillance konden we het verlies door diefstal of verdwijning minimaliseren, hetgeen direct positief uitwerkte op onze bottom line."

De inzet van IP-camera's in de detailhandel neemt explosief toe, IDC verwacht dat deze markt van 2009 naar 2013 zelfs verdrievoudigt. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de betere inpasbaarheid van de IP-systemen en de betere beeldkwaliteit en daarmee bruikbaarheid en effectiviteit van de beelden. Daarnaast zijn de beelden ook bruikbaar voor andere toepassingen binnen de winkels, zoals het waarnemen van winkelgedrag en looproutes.

Privacy

Privacy staat hoog in het vaandel. De camerabeelden worden niet opgeslagen en het controlecentrum is alleen toegankelijk voor medewerkers. Ook reageren klanten en ondernemers positief op het systeem. Bovendien moeten klanten toestemming geven om gefilmd te worden. Bij weigering van die toestemming mag de klant ook niets kopen.

Over Axis

Axis is een IT-onderneming die netwerkvideo-oplossingen aanbiedt voor professionele installaties. Het bedrijf is een innovatieve marktleider en zet in op de overgang van analoge op digitale videobewaking. De producten en oplossingen van Axis zijn voornamelijk gericht op beveiligingstoezicht en bewaking op afstand en zijn gebaseerd op innovatieve open-technologie platformen.

Axis is in 1984 opgericht in Zweden en opereert wereldwijd, met kantoren in 20 landen en door samenwerking met partners in meer dan 70 landen. Axis is opgericht in 1984 en staat genoteerd aan de NASDAQ OMX Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op: www.axis.com.

Voor meer informatie:


Axis Communications BV
Edwin Beerentemfel
Telefoon: 010 – 750 46 00
E-mail: edwin.beerentemfel@axis.com

Whizpr
Willemijn Vader
Telefoon: 0317 - 410 483
E-mail: axis@whizpr.nl