Axis introducerar Sharpdome- och Lightfinder-teknologierna i ny, avancerad PTZ-kupolkameraserie

Lund, 2015-apr-01
This content is available in the following languages: Danish, Finnish, Norwegian Bokmål, Swedish

Den nya Sharpdome-teknologin som används i AXIS Q61-E-serien ger skarpa bilder i alla riktningar. Dessa kompakta PTZ-kameror är lämpade för applikation både inomhus och utomhus, även under svaga ljusförhållanden, vilket gör dem idealiska för exempelvis stadsövervakning, shopping gallerior, industrier och skolor.

De kompakta AXIS Q6114 E/Q6115-E PTZ kupolkamerorna ger heltäckande återgivning och exceptionellt skarpa bilder i alla riktningar, till och med ovanför kamerans horisont.
Axis Communications – marknadsledande inom nätverksvideo introducerar den nya AXIS Q61-E-serien med Axis unika Sharpdome-teknologi. Sharpdome-teknologin ger tack vare sin innovativa konstruktion och unika kupolgeometri heltäckande och skarpa bilder i alla riktningar. Denna teknologi ger dessutom kamerorna den unika egenskapen att de kan identifiera föremål upp till 20° ovanför kamerans horisont, vilket gör dem lämpade för användning även i ojämn terräng. Den nya kameraserien består av marknadens mest kompakta och snabba PTZ-kupolkameror. De har 30x optisk zoom med upp till HDTV 1080p-upplösning, Lightfinder-teknologi och stort dynamiskt omfång (130 dB) för hantering av svåra ljusförhållanden, samt elektronisk bildstabilisering som ger jämnare video vid t ex stark blåst som får kameran att skaka.

”Stadsövervakning, viktig infrastruktur och butiker är bara några få exempel på miljöer där högsta möjliga bildkvalitet med HDTV-upplösning och heltäckande återgivning i alla kameravinklar är ytterst viktigt”, säger Axis produktchef Erik Frännlid. ”Genom att implementera Sharpdome-tekniken i den nya AXIS Q61-E-serien kan vi erbjuda en kompakt och robust PTZ kamera för tillförlitlig identifiering i HDTV-kvalitet som passar i de flesta miljöer, plus att kameran uppfyller systemoperatörernas krav på effektiv övervakning av området ovanför horisonten.”

AXIS Q61-serien är de första PTZ-kamerorna som har implementerat den innovativa Lightfinder-teknologin som ger utmärkt färgåtergivning även under svaga ljusförhållanden. AXIS Q6114-E har Lightfinder och HDTV 720p-upplösning, och AXIS Q6115-E har HDTV 1080p-upplösning. Båda modellerna återger video i full upplösning med 50/60 bilder per sekund.
Funktionen Advanced Gatekeeper underlättar för operatören genom att kameran automatiskt panorerar, tiltar och zoomar in till ett förinställt läge när rörelse detekteras inom ett fördefinierat område, varefter den fortsätter att följa det detekterade objektet.

De två kameramodellerna i AXIS Q61-E-serien kan installeras inomhus eller i krävande utomhusmiljöer. De hållbara PTZ-nätverkskamerorna klarar extrema klimatförhållanden tack vare Arctic Temperature Control som gör att kameran fungerar ned till –50 °C. Kamerorna har dessutom stöd för automatisk dim-eliminering som detekterar dimma i bilden och filtrera den digitalt, vilket ger skarpare video.

Kamerorna är kompakta – knappt halva storleken jämfört med den befintliga AXIS Q60-E-serien och smälter omärkligt in i alla miljöer. Vid speciella behov kan de kombineras med Axis befintliga monteringsfästen. Höljet kan dessutom vid behov enkelt lackeras i en annan färg.

AXIS Q61-E-kamerorna har stöd för branschens största utbud av videoprogramvara via Axis Application Development Partner och AXIS Camera Station. Kamerorna har stöd för AXIS Camera Companion, AXIS Camera Application Platform, AXIS Video Hosting System och ONVIF. Detta gör kameran enkel att integrera i ett befintligt system, plus att applikationsutvecklare kan utveckla nya, smarta funktioner för kameran.

AXIS Q6114-E/Q6115-E PTZ-kameror beräknas vara tillgängliga i Q2 via Axis distributionskanaler.
Mer information och foton finns på: www.axis.com/corporate/press/press_material.htm?key=axis_q61_series

Faktablad med information om Axis nya Sharpdome-teknik finns på: http://www.axis.com/files/whitepaper/wp_sharpdome_en_1503_lo.pdf


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Kristina Tullberg, PR och kommunikationsspecialist, Axis Communications
Tlf.: +46 46 272 18 00, e-mail: pressoffice-ne@axis.com

Om Axis Communications
Axis erbjuder intelligenta säkerhetslösningar som möjliggör för en smartare och säkrare värld. Som marknadsledare inom nätverksvideo driver Axis branschutvecklingen genom att kontinuerligt lansera innovativa nätverksprodukter, baserade på öppna plattformar, som adderar ökat kundvärde och distribueras i ett globalt partnernätverk. Axis har långsiktiga relationer med partner och erbjuder dem kunskap och banbrytande nätverksprodukter på befintliga och nya marknader.

Axis har över 1 900 engagerade anställda i över 40 länder runt om i världen och arbetar med ett nätverk av fler än 75 000 partner i 179 länder. Axis är ett svenskt företag som grundades 1984 och är noterat på NASDAQ Stockholm (AXIS). Mer information om Axis finns på www.axis.com.