Axis benoemt vijf belangrijkste trends in videobewaking voor 2015

Rotterdam, 2015-feb-03
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Axis Communications is marktleider op het gebied van netwerkvideotechnologie. Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe van Axis Communications, spreekt veel met klanten en partners, is deelnemer in diverse branche-initiatieven en is al 15 jaar actief in de markt. Roobol benoemt de vijf belangrijkste trends die hij ziet voor 2015 in de markt voor videobewaking.

Video surveillance-as-a-service (VSaaS)


VSaaS bewijst zijn nut bij het beheren en archiveren van videobeelden die door bewakingscamera’s in de cloud worden opgeslagen. Videotoezicht is een sterk hulpmiddel bij het voorkomen en onderzoeken van overtredingen en misdrijven in winkelcentra, parken, banken, luchthavens of in het openbaar vervoer. De wereldwijde bezorgdheid over veiligheid en de daaraan gekoppelde behoefte aan beveiliging, heeft er voor gezorgd dat de vraag naar video-surveillance systemen razendsnel toeneemt. De markt voor recorders en opslag zal de komende jaren overigens naar verwachting afnemen vanwege de groeiende voorkeur voor opslag in de cloud (VSaaS). Een ander interessant aspect van VSaaS is dat het gebruikers de mogelijkheid biedt om videobewaking aan te vullen met andere diensten, zoals extra beveiliging of procesbewaking op afstand. Cloud computing biedt een aantal voordelen voor het netwerk: redundantie, opschaling en een grotere nadruk op operationele kosten in plaats van investeringskosten.

Analyse, business intelligence (BI) en big data

Analysetechnologie gaat in 2015 en daarna een belangrijke rol spelen in de beveiligingsbranche, om waardevolle inzichten te kunnen destilleren uit enorme hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde gegevens (ook wel ‘big data’ genoemd). Nu netwerkcamera’s beelden met een hogere resolutie kunnen leveren en overal en op elk moment ingeschakeld kunnen worden, ontvangen beveiligingsafdelingen meer informatie uit meer bronnen. Om organisaties meer mogelijkheden te geven om deze enorme hoeveelheid informatie zinvol te benutten, is meer analytische rekenkracht nodig. Hiervoor zijn intelligente nieuwe toepassingen ontwikkeld, die deze informatie grotendeels zelfstandig kunnen herkennen en interpreteren. Tevens kunnen dergelijke analyses cruciale informatie bieden tijdens een crisis, doordat de juiste gegevens op het juiste moment beschikbaar worden. Door verbanden te leggen met andere bronnen van informatie, zoals bewakingsgegevens, controlegegevens van fysieke toegang en informatie over cyberactiviteit, zijn kostenbesparingen mogelijk. De meest relevante informatie wordt gemakkelijker toegankelijk en zo verandert de IP-revolutie de bewakingscamera in een uiterst doeltreffend forensisch hulpmiddel en is het mogelijk om op het eerste oog onzichtbare patronen en verbanden te achterhalen.

Videocompressie en bandbreedte

Videocompressietechnologieën reduceren en verwijderen redundante videogegevens, zodat digitaal videomateriaal doeltreffend via een netwerk kan worden verzonden en efficiënt kan worden opgeslagen op digitale opslagmedia. Dankzij efficiënte videocompressietechnieken kan men videostromen en -bestanden aanmerkelijk verkleinen, terwijl de zichtbare kwaliteit van de beelden niet of nauwelijks vermindert. De continue verbetering van de beeldtechnologie, bijvoorbeeld op het gebied van beeldresolutie en lichtgevoeligheid, zorgt voor een grotere gegevensoutput van de camera. Naast verbeteringen aan de huidige H.264-compressie is H.265 een interessante compressietechniek die snel meer aandacht krijgt, ook in de broadcast-sector. Onder de juiste omstandigheden kan H.265 de vereiste bandbreedte en opslagruimte aanmerkelijk verkleinen. Deze technologie doet naar verwachting de komende jaren ook in de beveiligingsbranche haar intrede. Ze zal waarschijnlijk eerst worden toegepast in de meest geavanceerde camera’s met hoge resoluties. H.264 en H.265 zullen dan waarschijnlijk gedurende lange tijd naast elkaar bestaan in de sector.

4K breekt door in de beveiligingswereld

Veel deskundigen in de beveiligingssector verwachten dat de nieuwe HD-standaard ‘4K Ultra HD’ een vanzelfsprekende volgende stap zal zijn naar nóg gedetailleerdere beelden en een bredere dekking door beveiligingscamera’s. 4K zal naar verwachting in 2015 doorbreken in de beveiligingswereld. Beeldkwaliteit staat hierbij op de eerste plaats. Hoewel er veel te doen is over 4K, is de echte uitdaging toch om de beeldkwaliteit te optimaliseren voor de betreffende beveiligingsfunctie, ongeacht de belichting en andere omgevingsfactoren. Innovaties op dit gebied – technologie die de beeldkwaliteit optisch en digitaal verbetert en geavanceerde videotoepassingen mogelijk maakt – worden dan ook een belangrijke drijvende kracht binnen de sector. Door de ontwikkelingen op het vlak van beeldkwaliteit worden er ook strengere eisen gesteld aan de gebruikte hulpmiddelen. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de bandbreedte van netwerken of de opslagcapaciteit. Compressiemethoden zullen daardoor mogelijk meer en meer aan de orde zijn.

‘Internet of Things’

Het ‘Internet of Things’ was in 2014 een uiterst actueel onderwerp in alle sectoren, of het nu gaat om slimme auto’s of intelligente apparaten, zoals communicerende koelkasten, magnetrons of smartphones. Dat zal in 2015 zo blijven en nog verder ontwikkelen. Steeds meer consumenten en bedrijven zijn zich bewust van de voordelen van toestellen die aangesloten zijn op het internet. Aan de andere kant zijn er ook steeds meer zorgen over wat er met de overgedragen gegevens gebeurt en wie de eigenaar is van de data die door dit internet der dingen wordt geproduceerd.Over Axis

Axis Communications biedt intelligente beveilingsoplossingen aan voor een slimmere en veiligere wereld. Als wereldwijde marktleider in netwerkvideo, zet Axis de toon in de sector door het lanceren van innovatieve en kwalitatief hoogstaande netwerkproducten -gebaseerd op een open platform -, via een globaal partnernetwerk. Axis ontwikkelt lange termijn relaties met haar partners en voorziet hen van de nodige kennis en kwalitatieve netwerkproducten in zowel bestaande als nieuwe markten.

Axis heeft wereldwijd meer dan 1.800 toegewijde werknemers met vestigingen in meer dan 40 landen en een samenwerking met ruim 70.000 partners in 179 landen. Axis is opgericht in 1984 in Zweden en staat genoteerd op de NASDAQ Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op www.AXIS.com.