Axis-camera’s voor beter toezicht

Rotterdam, 2010-feb-08
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Op het politiebureau van stadsdeel Slotervaart in Amsterdam zette burgermeester Job Cohen op 1 februari 2010 officieel de nieuwe veiligheidscamera’s in werking aan het om de hoek gelegen August Allebéplein. De digitale beelden zijn van een ongekende scherpte dankzij de hoge kwaliteit van de Axis-camera’s (4 CIF resolutie).

In een duidelijk fotomoment drukte Cohen samen met hoofdcommissaris Bernard Welten en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch eendrachtig op de symbolische startknop. “Het moet wijd en zijd bekend worden dat de politie in het bureau aan het Allebéplein in hoge kwaliteit meekijkt”, aldus het Parool. “Dit in verband met de preventieve werking die van het oude systeem niet echt uitging.” De beelden van het oude systeem waren namelijk te vaak te korrelig en te duister om gezichten te kunnen herkennen. Dat probleem is nu verholpen.

Tijdelijk

Het August Allebéplein is het eerste plein in Amsterdam waar – in 1998 - camera’s kwamen te hangen, na dagenlange conflicten tussen jongeren en de politie. Cameratoezicht is in theorie altijd tijdelijk, vergunningen worden per zes of per twaalf maanden verlengd. Opwaardering van het bestaande systeem impliceert een langduriger status en Cohen gaf toe dat weghalen nu wel “erg ingewikkeld” werd, maar formeel loopt de vergunning tot 31 december 2011.

Het Allebéplein is een van de vijf winkelpleinen in dit stadsdeel dat permanent cameratoezicht krijgt. De andere vier zijn Belgiëplein, Abraham Staalmanplein, Delflandplein en Sierplein. Sinds de introductie van beveiligingscamera’s constateren bewoners, winkeliers en politie een daling in overlast door hangjongeren en een vermindering van diefstallen en overvallen. Dit deed het stadsdeel doen besluiten tot permanent cameratoezicht met in totaal 42 camera’s. Het stadsdeel meldt een “groter veiligheidsgevoel” onder de bewoners.

De keuze viel op de netwerkcamera’s van Axis vanwege de uitzonderlijke scherpte van de beelden en het gemak waarmee het camerasysteem aan te sluiten is in de bestaande omgeving. “Wij denken echt na over veiligheid en de camera is daarin een middel,” aldus Wim van Deijzen, CEO van partner VCS Observation. “Een voordeel van de Axis-camera’s is het integratiegemak. Je hangt ze aan iedere pc met een plug-in en er is een koppeling tussen de Axis camera’s en het Enterprise Resource Planning systeem van VCS Observation geplaatst dat Coppweb heet”. Belangrijk voor VCS is ook dat de camera’s op afstand zijn te beheren.

Veiligheidsketen

De feestelijke bijeenkomst stond vooral in het teken van samenwerking. Marcouch prees de technologie die de vergrootte veiligheid mogelijk maakt, maar zei ook dat het “geen tovermiddel” is. “Ogen op straat blijven nodig. De camera’s zijn een ondersteuning van wat er al is aan toezicht.” Hiermee bedoelde hij met name de melding vanuit winkeliers en burgers, omdat de politie pas actief meekijkt met de camera’s na een melding. Cohen zei later: “Technologie zoals wij die gebruiken is een onderdeel van de hele keten die nodig is om veiligheid te vergroten.”

Het netwerk van camera’s is uit te breiden met geautomatiseerde herkenning en motion detection. Van deze opties wordt nu nog geen gebruik gemaakt.

Privacy

Privacy staat hoog in het vaandel. De camerabeelden worden niet opgeslagen en het controlecentrum is alleen toegankelijk voor medewerkers. Ook reageren klanten en ondernemers positief op het systeem. Bovendien moeten klanten toestemming geven om gefilmd te worden. Bij weigering van die toestemming mag de klant ook niets kopen.

Over Axis

Axis is een IT-onderneming die netwerkvideo-oplossingen aanbiedt voor professionele installaties. Het bedrijf is een innovatieve marktleider en zet in op de overgang van analoge op digitale videobewaking. De producten en oplossingen van Axis zijn voornamelijk gericht op beveiligingstoezicht en bewaking op afstand en zijn gebaseerd op innovatieve open-technologie platformen.

Axis is in 1984 opgericht in Zweden en opereert wereldwijd, met kantoren in 20 landen en door samenwerking met partners in meer dan 70 landen. Axis is opgericht in 1984 en staat genoteerd aan de NASDAQ OMX Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op: www.axis.com.

Voor meer informatie:


Axis Communications BV
Edwin Beerentemfel
Telefoon: 010 – 750 46 00
E-mail: edwin.beerentemfel@axis.com

Whizpr
Inez Diepenbach
Telefoon: 0317 - 410 483
E-mail: axis@whizpr.nl