Axis camera's ingezet voor leeftijdsdetectie bij slijterijen

Rotterdam, 2010-jun-04
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

In honderden Nederlandse slijterijen en supermarkten kan binnenkort alleen nog maar alcohol worden gekocht nadat er via een camera leeftijdscontrole heeft plaatsgevonden.

Meteen nadat aan de kassa een fles wijn of een pakje sigaretten is gescand, wordt er een live stream beeld verzonden van de klant door de Ageviewer naar een medewerker van HEM, die binnen 3 seconden na ontvangst moet vast stellen of een klant oud genoeg is om alcohol te mogen kopen. Dit wordt mogelijk gemaakt door innovatieve netwerkcamera’s van Axis Communications van de Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM). Dit wordt mogelijk gemaakt door de innovatieve netwerkcamera's van Axis Communications. Deze beelden worden vervolgens doorgestuurd naar een medewerker van de HEM, die binnen 3 seconden na ontvangst moet vaststellen of een klant oud genoeg is om alcohol te mogen kopen. Met één druk op de knop kan de medewerker van de HEM de kassa verbieden om de transactie af te ronden of die juist goed te keuren. Bij twijfel moet de klant voor een tweede camera zijn legitimatiebewijs laten zien.

Steeds meer supermarkten en slijterijen laten nu op afstand de leeftijd van hunklanten checken door middel van de Ageviewer. In 2008 startten twintig supermarkten met het testen van het systeem gekoppeld aan een verkoopautomaat voor sigaretten. Vorig jaar volgden de slijterijen. Inmiddels zijn in Alphen aan den Rijn de eerste supermarktkassa's met Ageviewers uitgerust. HEM is onlangs met de Koninklijke SlijtersUnie een samenwerkingsverband aangegaan, die het systeem bij haar leden promoot.

Het systeem is volgens de HEM uniek in de wereld. Naast de octrooiaanvragen die in meer dan tien landen lopen, wil het bedrijf daarom zo snel mogelijk internationaal met de Age Viewer doorbreken. Deze week maakte HEM bekend overgenomen te worden door de aan de OTCBB in Amerika genoteerde holding Teleconnect. De potentiële markt voor de Ageviewer is enorm. "Internationaal groeit het besef dat alcohol en tabak zeer schadelijk zijn voor jongeren", zegt directeur Dirk Benschop. "Overal ter wereld waar leeftijdscontroles wettelijk verplicht zijn, worden de regels zeer slecht nageleefd." Kassamedewerkers zijn bang voor agressieve reacties als zij jongeren om hun ID vragen, of ze vinden het te tijdrovend. Maar controleren moet altijd, benadrukt Benschop. "De wet maakt geen uitzondering wanneer er een rij of een bekende voor de kassa staat. Ondernemers die zich niet aan de leeftijdsgrens houden, lopen het risico hun vergunning kwijt te raken of beboet te worden."

Privacy

Privacy staat hoog in het vaandel. De camerabeelden worden niet opgeslagen en het controlecentrum is alleen toegankelijk voor medewerkers. Ook reageren klanten en ondernemers positief op het systeem. Bovendien moeten klanten toestemming geven om gefilmd te worden. Bij weigering van die toestemming mag de klant ook niets kopen.

Over Axis

Axis is een IT-onderneming die netwerkvideo-oplossingen aanbiedt voor professionele installaties. Het bedrijf is een innovatieve marktleider en zet in op de overgang van analoge op digitale videobewaking. De producten en oplossingen van Axis zijn voornamelijk gericht op beveiligingstoezicht en bewaking op afstand en zijn gebaseerd op innovatieve open-technologie platformen.

Axis is in 1984 opgericht in Zweden en opereert wereldwijd, met kantoren in 20 landen en door samenwerking met partners in meer dan 70 landen. Axis is opgericht in 1984 en staat genoteerd aan de NASDAQ OMX Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op: www.axis.com.

Voor meer informatie:


Axis Communications BV
Edwin Beerentemfel
Telefoon: 010 – 750 46 00
E-mail: edwin.beerentemfel@axis.com

Whizpr
Inez Diepenbach / Willemijn Vader
Telefoon: 0317 - 410 483
E-mail: axis@whizpr.nl