Esrange Space Center gör resan mot rymden säkrare med Axis kameror

Lund, 2014-feb-24
This content is available in the following languages: English, Swedish

Esrange Space Center har valt Axis kameror för att få en bättre överblick över sin verksamhet och för att höja säkerheten på basen. Med hjälp av Axis kameror kan också allmänheten följa arbetet på basen live.

Esrange Space Center i Kiruna är Sveriges enda rymdraketbas. De ägs av SSC, och på basen arbetar man bland annat med olika forskningsprojekt genom att sända upp sondraketer och stratosfäriska ballonger i rymden. Säkerhet är A och O vid uppskjutningar och Esrange Space Center har därför valt att använda Axis IP-kameror som har installerats av Axis partner Insupport Nätverksvideo.

”Vi har tidigare använt Axis kameror i olika sammanhang. När vi väl beslutade oss för att integrera kameror i vårt säkerhetssystem kontaktade vi olika leverantörer och även de rekommenderade Axis. Det kändes med andra ord som ett ganska naturligt val”, säger Martin Hedqvist, Projektledare på Esrange Space Center.

Satsningen på IP-kamerorna gör Esrange Space Center huvudsakligen av säkerhetsskäl, men kamerorna används också för att visa allmänheten vad som händer på rymdbasen. Detta görs genom att koppla kamerorna till nätet och göra videon tillgänglig via webben.

”Med den nya kameralösningen på plats får operationsledarna på basen en bättre överblick över allt som händer vid till exempel uppskjutningsrampen inför en uppskjutning. Det bidrar till en större trygghet för alla som arbetar på basen”, säger Martin Hedqvist.

Esrange Space Center använder bland annat utomhusanpassade kameror, AXIS Q6035-E, på basen, och de kalla vindarna i Kiruna ställer höga krav på utrustningen.

”Med AXIS Q6035-E-kameror behöver man inte oroa sig över vilka väderförhållanden som råder. Vi vet att kamerorna klarar av -40 C, men då vi skickade upp en kamera på 35 000 meters höjd, där det är betydligt kallare än så, klarade den även detta utmärkt”, säger Fredrik Thor, Säljchef på Axis Communications.

Se arbetet på Esrange Space Center live:
http://esrange.insupport.se

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Kristina Tullberg, PR och kommunikationsspecialist, Axis Communications Northern Europe, Telefon: +46-46-272 18 72, E-post:kristina.tullberg@axis.com

Om Axis
Axis erbjuder intelligenta säkerhetslösningar som möjliggör för en smartare och säkrare värld. Som marknadsledare inom nätverksvideo driver Axis branschutvecklingen genom att kontinuerligt lansera innovativa nätverksprodukter, baserade på öppna plattformar, som adderar ökat kundvärde och distribueras i ett globalt partnernätverk. Axis har långsiktiga relationer med partner och erbjuder dem kunskap och banbrytande nätverksprodukter på befintliga och nya marknader.

Axis har över 1 600 engagerade anställda i över 40 länder runt om i världen och arbetar med ett nätverk av fler än 60 000 partner i 179 länder. Axis är ett svenskt företag som grundades 1984 och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm (AXIS). Mer information om Axis finns på www.axis.com.