Axis lanserar HDTV PTZ kameror i rostfritt stål, trycksatta med kväve

Lund, 2014-jan-28
This content is available in the following languages: Danish, Finnish, Norwegian Bokmål, Swedish

De nya avancerade AXIS Q60-S PTZ-nätverkskameror av kupoltyp, med ett kvävetrycksatt hölje av rostfritt stål, är idealiska för övervakning och fjärrstyrd kontroll i marin-, gruv-, olje- och gasmiljöer samt i livsmedels-, läkemedels- och renrumsproduktionsanläggningar. Kamerorna av rostfritt material är motståndskraftiga mot korrosiv inverkan från havsvatten och rengöringskemikalier och tål rengöring med högtrycksånga. Trycksatt kväve förhindrar att kondens byggs upp på höljets insida.

AXIS Q60-S PTZ är kupolkameror med ett kvävetrycksatt hölje av rostfritt stål, och är idealiska i hamnar, gruv-, olje- och gasanläggningar etc samt i livsmedels-, läkemedels- och renrumsanläggningar.
Axis Communications – marknadsledande inom nätverksvideo – har idag lanserat tre kameror för utomhusbruk tillverkade av marinklassat rostfritt stål. Kamerorna har 360° täckningsområde i upplösningar upp till HDTV 1080p-kvalitet, och mycket hög detaljåtergivning tack vare zoomfunktion upp till 36x optisk zoom.

”AXIS Q60-S är mycket hållbara och tillförlitliga, och presterar utmärkt vid videoövervakning i krävande miljöer inomhus och utomhus”, säger Axis produktchef Erik Frännlid. ”De här modellerna i rostfritt stål är de senaste tillskotten i vår uppgraderade AXIS Q60 PTZ-kupolserie.”

AXIS Q60-S-kamerorna är tillverkade av SAE 316L-klassat rostfritt stål och har en skyddande kupol av klar nylon, och kan användas i temperaturer från –30 °C till 50 °C. De är godkända enligt standarderna IP66, IP6K9K, NEMA 4X och MIL-STD-810G 509.5, vilket säkerställer skydd mot damm, regn, högtryckstvätt, högtrycksånga, snö, is och saltdimma. Kamerorna levereras med en anslutningskabel med multikontakt, och en medieomvandlings-växel som medger nätverksanslutning via en vanlig nätverks- eller fiberoptikkabel. Via denna växel kan kamerorna anslutas även till extern larmutrustning via två konfigurerbara in- och utgångar samt till 12 V strömförsörjning. Monteringsdetaljer av rostfritt stål säljs separat.

AXIS Q6042-S har utökad D1-upplösning och 36x optisk zoom. AXIS Q6044-S har HDTV 720p-upplösning och 30x optisk zoom, medan AXIS Q6045-S har HDTV 1080p-upplösning och 20x optisk zoom.

Alla AXIS Q60-S-kameror har stötdetekteringsfunktion, vilket innebär att kameran känner av om den utsätts för en stöt och då utlöses ett larm. AXIS Q6042-S och AXIS Q6044-S har elektronisk bildstabilisering som minskar effekterna av kameravibrationer från vind, trafik etc., vilket betyder skarpare video.

AXIS Q6044-S har dessutom en funktion för automatisk dim-eliminering. Kameran detekterar
automatiskt dimma i bilden och filtrerar den digitalt, vilket ger skarpare video. AXIS Q6044-S har nästan tre gånger högre ljuskänslighet än en HDTV-standardkamera, vilket ger utmärkt video även vid låga ljusnivåer.

AXIS Q6045-S har högsta möjliga videoupplösning, med exceptionell detaljåtergivning i både vidvinkel- och zoomläge. Utöver ”autotracking” och ”Active Gatekeeper” – funktioner som finns i alla AXIS Q60-modeller – har AXIS Q6045-S inbyggd videoanalys såsom ljuskompensation (utjämnar mycket ljusa områden vilket underlättar bildanalysen), detektering av borttaget objekt, staketdetektering, objekträknare och detektering av inträde/utträde.

AXIS Q60-S-kamerorna är nu tillgängliga via etablerade Axis-distributionskanaler. Rekommenderat försäljningspris för AXIS Q6042-S är 4 617 EUR, för AXIS Q6044-S 4 869 EUR, för AXIS Q6045-S 5 037 EUR

Ytterligare funktioner hos AXIS Q60-S-kamerorna:

• Stöd för H.264 Main Profile ger effektiv videokomprimering med bibehållen bildkvalitet samtidigt som kraven på bandbredd och lagringsutrymme minimeras. Övriga komprimeringsformat som stöds är H.264 Baseline Profile och Motion JPEG.
• Justerbar dag/nattfunktion gör det möjligt att bestämma när kameran automatiskt ska växla mellan dagläge (färgvideo) och nattläge (svartvittvideo), vilket gör att kameran kan registrera infrarött ljus i situationer med låg ljusnivå.
• Vaktrunda gör att kameran automatiskt kan riktas in i 256 förinställda lägen. Vaktrundor kan enkelt konfigureras med funktionen för “tour” inspelning.
• AXIS Camera Application Platform möjliggör installation av ytterligare applikationer för intelligent video.
• Inbyggd kortplats för minneskort i SD/SDHC/SDXC-formaten för lokal lagring av inspelningar.

AXIS Q60-S-kamerorna har stöd för branschens största utbud av videoprogramvara via Axis program Partner för programutveckling, AXIS Camera Station och det hyllade AXIS Camera Companion. Kamerorna har även stöd för AXIS Video Hosting System och ONVIF för smidig kamerasystemintegrering.
Mer information finns på:

http://www.axis.com/products/q60_series/index.htm


För mer information om Axis Communications, kontakta:
Kristina Tullberg, PR specialist Norra Europa, Axis Communications
Phone: + 46 46 272 1800, E-mail: kristina.tullberg@axis.com

Om Axis
Axis erbjuder intelligenta säkerhetslösningar som möjliggör för en smartare och säkrare värld. Som marknadsledare inom nätverksvideo driver Axis branschutvecklingen genom att kontinuerligt lansera innovativa nätverksprodukter, baserade på öppna plattformar, som adderar ökat kundvärde och distribueras i ett globalt partnernätverk. Axis har långsiktiga relationer med partner och erbjuder dem kunskap och banbrytande nätverksprodukter på befintliga och nya marknader.

Axis har över 1 600 engagerade anställda i över 40 länder runt om i världen och arbetar med ett nätverk av fler än 60 000 partner i 179 länder. Axis är ett svenskt företag som grundades 1984 och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm (AXIS). Mer information om Axis finns på
www.axis.com.