Axis presenteert de trends in netwerkvideo voor 2014

Bruxelles, 2014-jan-08
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Sneller, eenvoudiger en goedkoper

Technologische vooruitgang, economische veranderingen en een grotere behoefte aan veiligheid zijn de belangrijkste trends op het gebied van videobewakingstechniek. Er worden steeds meer netwerkcamera’s geïnstalleerd als onderdeel van kleine en middelgrote systemen en het aantal consumententoepassingen voor de beveiliging van het eigen huis neemt duidelijk toe. Deze trends zullen in 2014 zeker doorzetten. Axis Communications, wereldleider in netwerkvideo, voorspelt voor 2014 een significante groei van 20 tot 25 procent*.

Trend 1: KMO zet sterker in op digitale videotechnologie
Vooral kleine en middelgrote bedrijven profiteren van deze ontwikkelingen. De videotechniek, die vroeger gesloten was, is opener geworden. Opslag op NAS-drives of SD-kaarten is goedkoper dan op recordersystemen. Gratis software zoals de AXIS Camera Companion is geschikt om te beginnen met netwerkvideo. Deze software wordt aangevuld met diverse apps van externe aanbieders. De trend wordt ondersteund door het feit dat de camera’s goedkoper geworden zijn. Nog een ander voordeel van netwerkvideotechnologie is dat netwerkcamera’s eenvoudiger worden geïnstalleerd, omdat men vaak gebruik kan maken van de reeds aanwezige netwerkinfrastructuur. Het is ook mogelijk bestaande analoge systemen te gebruiken, want deze systemen kunnen met een encoder eenvoudig worden gedigitaliseerd en zijn flexibel inzetbaar.

Trend 2: Video Hosted Services
Cloud computing is here to stay. Dit jaar zal de cloud ook verder worden geïntegreerd in de videotechniek. Voor zowel het bedrijfsleven als de consument, biedt dit vele voordelen. Een gehoste oplossing beperkt de investering tot een camera en een internetverbinding. De hosting provider zorgt voor de gegevensopslag tegen een maandelijks bedrag, dat deels van het aantal camerakanalen en het gegevensvolume afhangt. De hosting provider zorgt voor 24/7 toegang tot de configuratie en geeft toegang tot live beelden. Dankzij de efficiënte compressie zijn de eisen aan de beschikbare bandbreedte niet zo groot meer.

Trend 3: meerwaarde dankzij intelligente functies
Digitale videobewaking gaat verder dan het klassieke gebruik van een camera als bewakingstool en biedt bijvoorbeeld voor de detailhandel allerlei nieuwe mogelijkheden. Dankzij intelligente functies zoals people counting, heat mapping of procesoptimalisatie bij kassa’s (queue counting) verkrijgen ondernemers waardevolle gegevens, waarmee zij hun winkelmanagement kunnen verbeteren. Op video gebaseerde oplossingen kunnen het gedrag van klanten analyseren en processen in de winkel efficiënt stroomlijnen. Uit de analyse kan men suggesties halen voor training van het personeel, marketing- en reclameacties kunnen worden beoordeeld en interne, organisatorische processen kunnen beter getest en geoptimaliseerd worden. Steeds meer functies zijn vooraf geïnstalleerd en worden kostenloos met de camera’s meegeleverd, maar voor professionele toepassing blijft het raadzaam een gespecialiseerde (Axis-)partner in de hand te nemen.

Trend 4: technische evolutie met 4K
4K zal dit jaar definitief doorbreken. De viervoudige HD-resolutie is het jongere broertje van de Ultra HD en wordt in de consumentensector al veelvuldig ingezet bij televisies. Om de daarmee gepaard gaande vergroting van de bandbreedte aan te kunnen zijn al ontwikkelingen gaande bij de compressie-algoritmen. Al aan het begin van 2013 is H.265 (High Efficiency Video Coding, HEVC) door de ITU geaccepteerd.

*Cijfers gebaseerd op onderzoek van IHS Research

A propos d'AXIS
Axis Communications BV est une société informatique qui propose des solutions de vidéo en réseau pour des installations professionnelles. Ce chef de file innovant mise résolument sur le passage de l’analogique au numérique en matière de surveillance vidéo. Les produits et solutions d’Axis concernent principalement le contrôle sécurité et la surveillance à distance et reposent sur des plateformes technologiques ouvertes et novatrices. Axis emploie plus de 1.600 personnes dans le monde et possède des bureaux dans 40 pays. Elle collabore avec des partenaires des plus de 179 pays. Fondée en 1984, Axis est cotée au NASDAQ OMX Stockholm sous le code AXIS. Plus d’info sur www.axis.com.