Med Axis kameror slipper man kompromissa mellan säkerhet och estetik

Lund, 2013-okt-07
This content is available in the following languages: Swedish

Den som inreder ett hotell, ett bankkontor eller ett museum vill själv välja vilka element som ska finnas och inte finnas i rummet. Något som inredare ofta har störts av är den nödvändiga närvaron av kameror. Förutom att de ibland har uppfattats som fula och avvikande i inredningen kan kamerorna skapa en olustkänsla hos besökarna

Kameran i mitten AXIS Q6034-E PTZ, klarar extrema förhållanden och är den första kameran i världen som har vistats utanför jordatmosfären. När temperaturen kryper ner mot -90 C krävs rejäla don som inte skulle smälta in någonstans. Det gör däremot kameran till vänster, AXIS M50 PTZ, världens minsta högupplösta kamera som kan zooma, tilta och panorera 360 grader. Till höger Axis P1214 E, som helt försvinner i miljön.
Axis har lagt ner mycket kraft på att utveckla kameror som inte bara är tekniskt väl anpassade för sina användningsområden utan också är anpassade för den miljö de ska sitta i. Kameror som ska täcka stora ytor utomhus eller monteras på ett fordon ser därför helt annorlunda ut än kameror som ska användas inomhus i offentliga miljöer, exempelvis ett museum.

”Besökarna ska inte tänka på att kamerorna finns där. Samtidigt ska de veta om det. Dels av integritetsskäl, dels för att förebygga brott. Vi vet att trygghetskameror kan användas för att klara upp brott, men framför allt avskräcker de från att begå brott”, säger Fredrik Thor, säljchef norra Europa, Axis Communications

Eftersom kamerorna är synliga så är det viktigt hur de ser ut. Kameror av ”dome-modell” som monteras i taket smälter lätt in i miljön. För platser där man inte behöver rörligheten, exempelvis entrédörrar, går det att använda kameror som är så små att de inte syns alls. Men Axis lägger också ner mycket kraft på att designa kameror som har ett mer konventionellt utseende.

”Det viktiga är ju att rätt kamera används till rätt saker. Därför måste alla våra kameror ha ett så attraktivt utseende som möjligt”, säger Fredrik Thor.

En annan viktig faktor är själva installationen av kameran. De flesta av Axis kameror har så kallad Power over Ethernet, PoE, vilket innebär att elektricitet och nätverk går i samma kabel.

”Det är ju inte alltid det går att dra kablar osynligt i väggarna. I exempelvis muséer bygger man ofta om för nya utställningar och flyttar på väggar och föremål. Då måste det gå snabbt och lätt att flytta kamerorna”, säger Fredrik Thor.

Ett exempel på detta är Statens Museum for Kunst i Köpenhamn. Där installerades nyligen ett nytt trygghetskamerasystem med utrustning från Axis.

“Våra utställningsarkitekter tycker att kamerorna är underbara, det är vi inte vana vid att höra”, säger Mike Coffman, Säkerhetsledare på Statens Museum för Kunst.

Det handlar också om att minska antalet kameror. Axis har utvecklat högupplösta kameror som kan panorera, tilta och zooma och därmed täcka in stora ytor, som det skulle krävas upp till tio fasta kameror för att överblicka. Ett exempel är Stockholms Centralstation, där fastighetsägaren Jernhusen har kunnat hålla nere antalet kameror genom att gå över från gamla fasta analoga kameror till nya digitala, rörliga och högupplösta kameror från Axis.

”I och med att kamerorna har hög upplösning så kan de ge en skarp bild även över långa avstånd. I dag finns programvara som exempelvis kan skicka kamerorna på förprogrammerade ”ronder” i lokalen eller som kan låsa kameran på en inkräktare och automatiskt följa personen”, säger Fredrik Thor.

Det finns med andra ord goda möjligheter i dag att skapa säkra och trygga miljöer utan att kompromissa med estetiken.

”I offentliga miljöer måste människor känna sig trygga, samtidigt som de ska trivas med att vistas i dem. Annars undviker man dem eller skyndar sig därifrån”, säger Fredrik Thor.


For mer informasjon om Axis Communications, kontakt:
Kristina Tullberg, PR- och Kommunikationsspecialist Norra Europa
Phone: + 46 46 272 1872, E-mail: kristina.tullberg@axis.com

Om Axis
Axis er markedsleder innen nettverksvideo og er en drivende kraft bak overgangen fra analog til digital videoovervåkning, som baner vei for en smartere, tryggere og mer sikker verden. Axis tilbyr nettverksbaserte videoløsninger for profesjonelle installasjoner med produkter og løsninger som er basert på innovative og åpne tekniske plattformer. Selskapet har mer enn 1500 dedikerte ansatte på 40 plasser rundt om i verden og har samarbeidspartnere i 179 lander. Axis etablertes i 1984 og er en Sverigebasert IT-bedrift som er notert på NASDAQ OMX Stockholm under symbolet AXIS. For mer informasjon om Axis, se www.axis.com.