Zeilexpeditie op Noordpool ondersteund met Axis netwerkcamera’s

Rotterdam, 2013-mrt-18
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Camera gebruikt voor documentatie en navigatie in extreme omstandigheden

Axis Communications, marktleider op het gebied van netwerkcamera’s, heeft bijgedragen aan de eerste zeilexpeditie in het Canadese Noordpoolgebied ‘A Passage Through Ice’. Axis camera’s fungeerden als uitkijkpost op de zeilboot Belzebub II. In harde wind, regen, ijzige kou en constante beweging werden Axis camera’s ingezet ter navigatie en documentatie bij een zeiltocht in het Canadeze Noordpoolgebied. Het schip was het eerste dat deze route heeft bevaren. Hier zijn de videobeelden van de expeditie te vinden.

Documentatie en navigatie
Het expeditie team, onder wie Edvin Buregren, Nicolas Peissed en Morgan Peissel, zijn de eersten geweest die van Groenland naar Alaska zijn gevaren, een route die enkel eerder is gemaakt met een ijsbreker. De uitrusting van het zeilschip was inclusief een AXIS Q6034-E netwerk camera, die geïnstalleerd was op de top van de mast voor documentatie en navigatie van de reis.

De expeditie had als doel om het afnemende ijs op de Noordpool in beeld te brengen. “De Noordpool smelt in een alarmerend tempo en is een duidelijk bewijs van de veranderingen van onze planeet. Door te zeilen door deze nieuw opengebroken route hopen we dat onze expeditie een kleine rol kan spelen bij de vraag om aandacht naar de klimaatverandering”, zegt Edvin Buregren.

“Wanneer je aan het zeilen bent, heb je iemand nodig die in de mast zit met een vogelvluchtperspectief. Het is de meest vervelende plek om te zitten op een zeilboot, met wind en constante beweging”, zegt Edvin Buregren, een van de teamleden. “We hadden een WiFi connectie aan boord waar de camera mee was verbonden. We konden hiermee de camera bedienen en hadden 360 graden zicht, zonder onze hoofden te draaien. Dit is van onschatbare waarde wanneer je zeilt in zware wateren en onstuimig weer”, zegt Edvin Burgegren.

Bestand tegen extreme weersomstandigheden
“Voor Axis is de zeilexpeditie een bewijs dat de AXIS Q6034-E weerstand biedt tegen zware omstandigheden. Axis outdoor video-oplossingen zijn ontworpen om extreme weersomstandigheden te kunnen weerstaan en om een betrouwbaar beeld te geven op elk moment. Dat de netwerk camera bestand is tegen extreme kou wisten we al, hetzelfde model heeft al eens op 35.000 meter hoogte zijn werk gedaan in een stratosferische ballon waar het veel kouder kan zijn dan op de grond (zie hier persbericht en video). De expeditie in het Canadese Noordpoolgebied laat zien dat de camera naast extreme kou ook gedurende enkele maanden onderworpen kan worden aan trillingen, vochtigheid en temperatuurswisselingen en daar zijn we heel tevreden over”, zegt Erik Frännlid, directeur Product Management, Axis Communications.


Meer informatie en afbeeldingen
Videobeelden van de zeilexpeditie met de AXIS Q6034-E zijn hier te vinden. Meer informatie, afbeeldingen en contactdetails omtrent ‘A Passage Through Ice’ expeditie zijn te vinden op deze website.


Over Axis
Axis Communications BV is een IT-onderneming die netwerkvideo-oplossingen aanbiedt voor professionele installaties. Het bedrijf is een innovatieve marktleider en zet in op de overgang van analoge naar digitale videobewaking. De producten en oplossingen van Axis zijn voornamelijk gericht op beveiligingstoezicht, bewaking op afstand en zijn gebaseerd op innovatieve open-technologie platformen. Axis heeft wereldwijd meer dan 1.400 toegewijde werknemers met kantoren in 40 landen en een samenwerking met partners in meer dan 179 landen. Axis is opgericht in 1984 en staat genoteerd op de NASDAQ OMX Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op www.axis.com.