Axis nätverkskamera klarade iskallt och skakigt uppdrag på världens första nordvästpassage-seglats

Lund, 2013-mar-13
This content is available in the following languages: Swedish

AXIS Q6034-E fungerade som utkik när segelbåten Belzebub II passerade M’Clure strait i den Kanadensiska arktis.
Hårda vindar, regn, iskyla och ständiga rörelser. Det blev livet för Axis stryktåliga kamera AXIS Q6034-E när den jobbade som utkik under segelbåten BelzebubIIs seglats genom Nordvästpassagen. Den klarade jobbet galant.

‒ När man seglar genom is så behöver man någon som sitter i masttoppen och har fågelperspektiv. Det är det sämsta stället man kan vara på när man seglar. Väder, vind och rörelser är mycket värre där uppe än nere på däck, säger Edvin Buregren, skeppare på BelzebubII.


Han och hans besättning var de första som seglade den rutt från Grönland till Alaska som tidigare bara forcerats av isbrytare. I utrustningen ingick en AXIS Q6034-E, som monterades i masttoppen.

Förutom att vara ett äventyr var seglatsen en forskningsresa och man samlade in en mängd information om bland annat glaciäravsmältningen vid Arktis. Även för det ändamålet användes Axis kamera.

‒ Vi hade ett WIFI-närverk ombord som kameran var ansluten till. Det innebar att vi kunde styra kameran och se oss omkring i 360 grader utan att ens vrida på huvudet. Vi har många timmar film med oss hem, säger Edvin Buregren.

För Axis är seglatsen ett kvitto på att Q6034-E klarar mycket hårda påfrestningar.

‒ Att den klarar kyla vet vi redan. Den här kameran har varit i stratosfären och där är det mycket kallare än det kan bli på jordytan. Men det expeditionen genom Nordvästpassagen framför allt visar är kameran klarar att utsättas för skakningar, vibrationer, fukt och temperaturväxlingar i flera månader utan att tappa fattningen, säger Erik Frännlid, produkt direktör på Axis.

Förutom jobbet som utkik var AXIS Q6034-E extra skeppsfotograf. Den levererade mängder av fantastisk film och vackra bilder som kompletterade övrig film- och fotoutrustning ombord.

AXIS Q6034-E är en kamera som kan leverera knivskapa bilder under väldigt tuffa förhållanden. Kameran levererar högupplöst färgbild från mörker till starkt motljus, tål temperaturer ner mot -80 grader och är i princip ostoppbar. Kameran panorerar och zoomar blixtsnabbt, den kan zooma 18x optiskt och 12x digitalt. Den kan vridas 360 grader horisontellt och 20 grader vertikalt. Ström får den från ethernetkabeln. En annan egenskap är den rörelsesensor som gör att den automatiskt kan zooma in på och följa någon eller något som rör sig genom dess stora blickfång. Den används över hela världen, men är utvecklad och tillverkad av svenska Axis.

Se filmen från kameran här: http://m.youtube.com/watch?v=zwIOQEamIEU


För ytterligare information, vänligen kontakta:

Kristina Tullberg, PR and Communications Specialist, Axis Communications Northern Europe, Telefon: +46-46-272 18 72, E-post: kristina.tullberg@axis.com


Om Axis Communications

Axis är marknadsledaren inom nätverksvideo och är en drivande kraft bakom övergången från analog till digital videoövervakning, som banar väg för en tryggare, smartare och säkrare värld. Axis erbjuder nätverksvideolösningar för professionella installationer med produkter och lösningar som är baserade på innovativa och öppna tekniska plattformar.

Axis har över 1000 engagerade medarbetare på 40 platser runt om i världen och med samarbetspartner i 179 länder. Axis grundades 1984 och är ett Sverigebaserat IT-företag som är noterat på NASDAQ OMX Stockholm under symbolen AXIS. Mer information om Axis finns på www.axis.com