Axis Camera Families: Interaktív 3D kamera vizualizációs eszköz az Autodesk® Revit® felhasználóknak

Budapest, 2013-02-05
This content is available in the following languages: Hungarian

Az innovatív Axis Camera Families az Autodesk® Revit® alkalmazáshoz 3D kamera modelleket biztosít, így illusztrálható, hogy a kamerák hogyan jelennek majd meg a valós környezetben, és milyen területet fednek le. A 3D modellek kifejezetten biztonsági rendszerek tervezőinek készültek, akik az épületek tervrajzait az Autodesk® Revit® segítségével készítik el.

Az Axis Communications, a hálózati videomegoldások vezető gyártója új, jelentős elemmel bővítette biztonságtechnikai tervezők számára biztosított eszköztárát. A kameramodellek az Axis Camera Families csomagban a Building Information Modeling (BIM) számára részletes metaadatokat tartalmaznak. A 3D modellek továbbá lehetővé teszik, hogy a tervezők interaktívan jelenítsék meg a kamerák által lefedett területeket, így segítve az ideális kameratípus kiválasztását és a tervek optimalizálását.

„A biztonsági rendszerek szerves részei kell, hogy legyenek egy új épület tervezési folyamatának” – magyarázta el Peter Friberg, az Axis rendszerekért és szolgáltatásokért felelős igazgatója. „A lehető legmagasabb biztonsági szint elérése, a lefedetlen területek minimalizálása kritikus kérdések, ezért a biztonsági rendszerek tervezését olyan kiemelt fontossággal kell kezelni, akárcsak az elektromos hálózatokét vagy az épületgépészetét.”

Az Axis Camera Families 3D modelljeit a tervezők rögtön az építészeti CAD tervekbe helyezhetik, és megjeleníthetik a kamera által lefedett területet. A szoftver segítségével pontosan látható, hogyan illeszkednek a kamerák az épület terveibe, és könnyen észlelhető, ha a kívánt látványt takarja például egy oszlop vagy fal, így a be nem látható területek mérete minimalizálható. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági rendszerek tervezése a teljes épület tervezési folyamatának integrált részévé válik, ugyanazt az eszközt használva. A CAD rendszerek felhasználói hozzáférhetnek olyan információkhoz, mint a pontos típusok, rendelési számok, felszereléshez szükséges kiegészítők, fogyasztási adatok és felbontás. A következő linken megtekinthet egy rövid oktatófilmet:

http://www.youtube.com/watch?v=bAdcOdWmsw4&feature=share&list=PLFAA066024ED8F251

Todd Kotlaba, a TLC építészeti projektmenedzsere kipróbálta az Axis Camera Families egy korábbi kiadását. „Az Axis Camera Familiest megbízóink CCTV rendszereinek tervezéseihez használtuk. A kamerák valós 3D modelljei lehetővé tettek ütközésvizsgálatokat, szimulációkat egyéb gépészeti és elektromos rendszerekkel, valamint a kamera tervezett látómezejébe belelógó nyomvonalak, egyéb takarást okozó elemek optimalizálását. Az Axis Camera Families rendkívül hasznosnak bizonyult, amikor ügyfeleinknek a tervezési fázisban kellett bemutatni, hogy a kiépülő rendszer milyen látványt biztosít majd. A pixel/méter információk segítenek bennünket, hogy megrendelőink elvárásainak megfeleljünk az élő és rögzített kép minőségében és felbontásában.”

A Building Information Modeling egy olyan koncepció, melyben az épületek összes alkotóeleme (pl. falak, ajtók, csövek) megtalálható a CAD adatbázisában, így átfogó képet nyújt a terv minden egyes részletéről. Ez az adatbázis nem csak a tervezés és az építés időszakában, hanem az épület teljes életciklusa alatt felhasználható, például a karbantartások, felújítások menedzsmentjében.

Az Axis Camera Families ingyenesen elérhető az Autodesk® Revit®-hez az Axis partnerek számára. Az Axis hálózati kamerák szinte kivétel nélkül megtalálhatók benne.

Az Axis Communicationsről:

Az Axis a világ vezető hálózati videorendszer-gyártója, amely élen jár az analóg videomegoldások IP alapúra váltásában. A professzionális felhasználók számára ajánlott hálózati eszközei és megoldásai innovatív, nyílt platformokon alapulnak.
Az Axis világszerte 40 helyen több mint 1000 szakembert alkalmaz. Partnerein keresztül 179 országban van jelen. A Svédországban 1984-ben alapított IT-vállalatot a tőzsdén a NASDAQ OMX Stockholm jegyzi Axis ticker alatt. További információért kérjük, látogasson el a www.axis.com weboldalra.