Axis grundare Martin Gren fyller 50 år

Lund, 2012-sep-14
This content is available in the following languages: Swedish

På lördag 15 september fyller Martin Gren, en av grundarna till Axis Communications, 50 år. Som 22-åring startade han tillsammans med Mikael Karlsson och Keith Bloodworth företaget som sedan dess har hållit fast vid det affärskoncept som har gjort Axis till världsledande inom lösningar för digital, nätverkskopplad kameraövervakning.

De första produkterna 1984 var servrar för nätverksskrivare. Detta var före PC-revolutionen, så här handlade det om att koppla ihop skrivare och terminaler med IBMs stordatorer. Men tidigt insåg Gren och hans kompanjoner potentialen i TCP/IP-protokollet och Internet och kunde med tidiga lösningar åstadkomma en snabb tillväxt i bolaget. 90-talet skulle i stor utsträckning handla om att ta fram hårdvara som utnyttjade nätverken till att enkelt och kostnadseffektivt koppla ihop apparater som skrivare och lagringsmedia med datorer.

Martin Gren tog aktiv del i utvecklingsarbetet av världens första nätverkskamera, som lanserades 1996. Kameran hade en egen webbserver och kunde kopplas upp från vilken internetansluten dator som helst. Två år senare lanserade Axis den första dekodern från analog till digital video, som gjorde det möjligt att koppla samman analoga kameror i digitala nätverk. Detta blev början på en revolution: nu kunde i stort sett alla övervakningssystem anslutas till Internet.

En annan milstolpe passerades år 2000, när Axis noterades på Stockholmsbörsen. I dag är Axis världsledande inom nätverksvideo och har produkter anpassade för marknader som handel, transporter, industri, hälsovård, utomhusmiljöer, arenor, offentliga byggnader och banker.


För mer information om Axis kontakta:
Kristina Tullberg, PR och kommunikationsspecialist, Axis Communications Northern Europe
Telefon: +46-46-272 18 72, E-post: kristina.tullberg@axis.com

Om Axis
Axis är marknadsledaren inom nätverksvideo och är en drivande kraft bakom övergången från analog till digital videoövervakning, som banar väg för en tryggare, smartare och säkrare värld. Axis erbjuder nätverksvideolösningar för professionella installationer med produkter och lösningar som är baserade på innovativa och öppna tekniska plattformar.

Axis har fler än 1 000 engagerade medarbetare på 40 platser runt om i världen och med samarbetspartner i 179 länder. Axis grundades 1984 och är ett Sverigebaserat IT-företag som är noterat på NASDAQ OMX Stockholm under symbolen AXIS. Mer information om Axis finns på:
www.axis.com