IP camerabewaking van Axis Communications voor Diabolo-spoortunnel

Rotterdam, 2012-jun-07
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Thermische, vaste en PTZ dome camera’s met HDTV beeldkwaliteit bewaken Diabolo-spoortunnels en perrons nieuw spoortraject

Axis Communications, leverancier van netwerkvideo-oplossingen, verzekert met meer dan 230 Axis IP netwerkvideo camera’s de veiligheid van het nieuwe spoorproject dat Antwerpen en Mechelen rechtstreeks met de luchthaven van Zaventem verbindt. Er werd resoluut gekozen voor IP gebaseerde vaste en PTZ dome modellen met HDTV beeldkwaliteit, sterke optische zoom, breed gezichtsveld en dag/nacht functionaliteit voor permanente 24u/24u bewaking. De Axis camera’s bewaken zowel het stationsgebouw als de perrons in Brussel-Nationaal-Luchthaven en de perrons in Mechelen. Ook de ondergrondse tunnels (Diabolotunnel) die het station Brussel-Nationaal-Luchthaven verbinden met de nieuwe spoorlijn op de middenberm van de E19 tussen Schaarbeek en Mechelen (L25N) zijn om de 50m uitgerust met een Axis camera om de veiligheid van de reizigers te garanderen. Aan de tunnelmonden werd gekozen voor thermische IP camera’s die toelaten zelfs in complete duisternis mensen en objecten te detecteren die de tunnels ongewenst binnendringen. De levering van deze camera's kadert in het totaalproject van Siemens voor de beveiliging van Belgische spoorwegstations.

De grote meerderheid van de geïnstalleerde camera’s zijn de Axis P1344 en Axis P3346 modellen. De AXIS P1344, voornamelijk aangewend in de tunnels zelf, is een 1-megapixel, dag/nacht netwerkcamera die een uitstekende video prestatie levert, inclusief full frame rate HDTV 720p (1280x720) resolutie. De AXIS P3346 vaste netwerk-dome camera biedt full frame rate HDTV 1080p en een resolutie van drie megapixels. Opvallend kenmerk is de P-Iris die beelden levert met een beter contrast, helderheid, resolutie en scherptediepte. Vooral een goede scherptediepte, waarbij objecten op verschillende afstand van de camera tegelijk in focus moeten zijn, is belangrijk voor de video monitoring van bijvoorbeeld een lange gang of perron.

De AXIS P5534-E en AXIS Q6034-E, outdoor modellen, zijn beide pan/tilt/zoom (PTZ) dome netwerkcamera’s met HDTV prestatie en 18x optische en 12x digitale zoom. Omwille van de wendbaarheid en krachtige zoom worden ze ingeschakeld om respectievelijk het stationsgebouw te monitoren en de ruime omgeving van de tunnelmonden om de hulpdiensten te ondersteunen in het geval van een evacuatie van de tunnels.

De monitoring van tunnel in- en uitgangen stelt specifieke vereisten op vlak van videomonitoring. Op deze plaatsen werd daarom geopteerd voor thermische IP camera’s van het type AXIS Q1921. Deze zijn in staat om hitte die voortdurend van voertuigen, voorwerpen of personen afkomt zichtbaar te maken en zelfs in volstrekte duisternis verdachte objecten te detecteren. Op deze camera’s werd er tevens analytische bewegingsdetectie software geïnstalleerd via NICE, het videomanagment systeem van de NMBS. Hierdoor is het mogelijk om indringers te detecteren op het spoor en het gangpad.

Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe bij Axis: “Treinstations en tunnels zijn locaties die veeleisende videotoepassingen en de nodige expertise vragen. Als innovatieve marktleider biedt Axis digitale netwerkvideo-oplossingen die aan deze specifieke behoeften beantwoorden en onze klanten de voordelen bieden die ze van onze netwerkcamera’s verwachten. We zijn dan ook erg blij met het vertrouwen dat NMBS holding en Infrabel ons in het kader van het Diaboloproject hebben gegeven.”

Wim Verdonck, verantwoordelijke voor de controlekamers van Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS Holding:“Veiligheid van onze passagiers, goederen én personeel is voor ons van prioritair belang. De Axis IP netwerkvideo camera’s bieden met hun haarscherpe HDTV beeldkwaliteit en vereiste functionaliteiten onze veiligheidsdienst Securail de perfecte ondersteuning om de veiligheid in de tunnelkokers onder het luchthavendomein en op de perrons te kunnen verzekeren.”Over Axis

Axis Communications BV is een IT-onderneming die netwerkvideo-oplossingen aanbiedt voor professionele installaties. Het bedrijf is een innovatieve marktleider en zet in op de overgang van analoge naar digitale videobewaking. De producten en oplossingen van Axis zijn voornamelijk gericht op beveiligingstoezicht, bewaking op afstand en zijn gebaseerd op innovatieve open-technologie platformen. Axis heeft wereldwijd meer dan 1200 toegewijde werknemers met kantoren in 40 landen en een samenwerking met partners in meer dan 179 landen. Axis is opgericht in 1984 en staat genoteerd op de NASDAQ OMX Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op www.axis.com.

Voor meer informatie:
Axis Communications BV
Edwin Roobol
E-mail: edwin.roobol(at)axis.com

Whizpr
Veerle Wijsgeer
Tel: +32 52 55 33 26
E-mail: veerle(at)whizpr.be