Camera vergroot veiligheid, maar regelgeving onvoldoende bekend bij gebruikers

Rotterdam, 2011-apr-21
This content is available in the following languages: Dutch; Flemish

Rotterdam, 21 april 2011 - Beveiligingscamera's zorgen voor meer veiligheid in het openbaar vervoer en verminderen winkeldiefstal.

Daar tegenover staat dat het merendeel van zowel beveiligingsspecialisten als eindgebruikers onvoldoende verstand heeft van de regelgeving omtrent cameragebruik. Dat blijkt uit een onderzoek van Axis Communications onder 600 bezoekers van de Nederlandse beveiligingsbeurs SSA en het Belgische equivalent van deze beurs, de Secura.

Een kleine 78 procent van de respondenten geeft aan dat camera's bijdragen aan een veiligere leefomgeving. Een vergelijkbaar percentage ziet hierbij bovendien geen privacy-issues. Wet- en regelgeving die het gebruik van camera's in goede banen moet leiden is bij een groot deel van de respondenten onbekend. Een derde geeft toe zelf niet op de hoogte te zijn. Meer dan de helft van de Nederlandse respondenten denkt dat zelfs camera-eigenaren de wet- en regelgeving niet kent. Een kleine 27 procent denkt dat meer dan de helft van de eigenaren wel op de hoogte is. De Belgen schatten dit iets positiever in: 39 procent denkt dat alleen een minderheid op de hoogte is, terwijl 42,5 procent zegt dat minstens de helft van de eigenaren de regels kent. Retail en openbaar vervoer Bijna tweederde van de respondenten is ervan overtuigd dat camera's het openbaar vervoer veiliger maken. Ongeveer een kwart is van mening dat camera's enkel een geruststellende werking hebben op de reizigers. Een kleine 11 procent is bang dat camera's geen verschil maken in de veiligheid in het OV. Een kwart van de ondervraagden gelooft dat camerabeveiliging in winkels geen effect heeft op de veiligheid, terwijl bijna 75 procent denkt dat diefstal is terug te dringen met behulp van camera's.

"De SSA en de Secura worden bezocht door beveiligingsspecialisten en eindgebruikers. Een overgrote meerderheid hiervan is overtuigd van het nut van camera's en het effect ervan op de veiligheid. Toch blijkt uit het onderzoek dat camerabeveiliging alleen niet voor iedereen de oplossing is", aldus Edwin Beerentemfel, manager business development Middle Europe bij Axis. "De meest opmerkelijke uitkomst is uiteraard dat zowel specialisten als camera-eigenaren weinig kennis van de regels rondom cameragebruik blijken te bezitten. Hoewel beide groepen vinden dat camera's over het algemeen geen inbreuk op de privacy vormen, is het uiteraard wel van groot belang dat men weet wat wel en niet mag. Hier ligt een belangrijke taak voor de hele beveiligingsbranche."


Privacy
Privacy staat hoog in het vaandel. De camerabeelden worden niet opgeslagen en het controlecentrum is alleen toegankelijk voor medewerkers. Ook reageren klanten en ondernemers positief op het systeem. Bovendien moeten klanten toestemming geven om gefilmd te worden. Bij weigering van die toestemming mag de klant ook niets kopen.

Over Axis
Axis is een IT-onderneming die netwerkvideo-oplossingen aanbiedt voor professionele installaties. Het bedrijf is een innovatieve marktleider en zet in op de overgang van analoge op digitale videobewaking. De producten en oplossingen van Axis zijn voornamelijk gericht op beveiligingstoezicht en bewaking op afstand en zijn gebaseerd op innovatieve open-technologie platformen.

Axis is in 1984 opgericht in Zweden en opereert wereldwijd, met kantoren in 20 landen en door samenwerking met partners in meer dan 70 landen. Axis is opgericht in 1984 en staat genoteerd aan de NASDAQ OMX Stockholm onder de beurscode AXIS. Meer informatie over Axis op: www.axis.com.

Voor meer informatie:
Axis Communications BV
Edwin Beerentemfel
Telefoon: 010 – 750 46 00
E-mail: edwin.beerentemfel@axis.com

Whizpr
Erik van der Nadort Telefoon: 0317 - 410 483
E-mail: axis@whizpr.nl