Axis levererar nätverksvideoteknologi till VISICU för förbättrad intensivvård

Lund, 2004-nov-17
This content is available in the following languages: English, Swedish

Axis Communications meddelar att VISICU Inc. har valt videoservrar och ljudmoduler från Axis för att förse det patenterade eICU®- systemet med nätverksvideo och ljudmöjligheter. Installationen är värd omkring 1,1 miljoner USD och ger läkare och sjuksköterskor tillgång till bild- och ljudkommunikation i realtid, via en säker nätverksanslutning.

Axis videoservrar och ljudmoduler gör det möjligt för läkare och sjuksköterskor, specialiserade på intensivvård, att kommunicera med vårdgivare och patienter från ett fjärr-övervakningscenter, en eICU-inrättning. eICU-inrättningen utrustar eICU-teamet med mjuk-och hårdvara och kan därmed övervaka och ge vård till hundratals patienter utspridda över ett stort geografiskt område.

"Axis teknologi gör det möjligt för läkare och sjuksköterskor att ha en interaktion i realtid med vårdgivare och patienter på plats", säger Frank Sample, styrelseordförande och koncernchef för VISICU. "Den utmärkta videokvaliteten gör det möjligt för en läkare att observera en patients andningsmönster och utföra detaljerade undersökningar. eICU-systemet, som använder Axis nätverksvideoteknologi, är så framgångsrikt att dödligheten hos patienter i denna typ av övervakningscentra har minskat med så mycket som 27 procent".

Tack vare användningen av eICU-teknologin kan en eller två intensivvårdsspecialister och fem ICU-sjuksköterskor ge vård till mer än 200 patienter på en gång, även om patienterna befinner sig på olika sjukhus spridda över ett stort område. I ICU:n är de analoga kamerorna och Axis ljudmoduler monterade i taket i rummet och kopplade till en av Axis videoservrar. Genom att använda Axis videoservrar och ljudmoduler kan intensivvårdspersonal göra virtuella ronder, titta på och prata med patienter och sjuksköterskor på avstånd. Ljudmodulerna ger tvåvägskommunikation till realtidsbilderna och alla bilder samt tillhörande ljud är tillgängliga över en standardwebbläsare i eICU-inrättningen.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Ray Mauritsson, VD och koncernchef, Axis Communications
Telefon: + 46 708 90 19 10, E-post: pressoffice@axis.com

Om Axis
Axis utvecklar produkter som tillför mervärde i nätverkslösningar. Företaget är en innovativ marknadsledare inom nätverksbaserad video och skrivarservrar. Axis lösningar används främst i applikationer för säkerhetssystem, fjärrövervakning och dokumenthantering. Basen i produkterna är en egenutvecklad chip-teknologi som också säljs vidare till tredjepartsutvecklare.

Axis grundades 1984 och är noterat på Stockholmsbörsens O-lista. Företaget agerar globalt via egna kontor i fjorton länder samt genom samarbete med distributörer, systemintegratörer och OEM-partners i ett sjuttiotal länder. Mer än 95 procent av försäljningen sker utanför Sverige. www.axis.com

Om VISICU
VISICU grundades av två tidigare intensivvårdsspecialister från John Hopkins-universitetet, Dr Brian Rosenfeld och Dr Mikael Breslow som först uppmärksammade problemen med intensivvård på sjukhusen i USA. Detta ledde till att de utvecklade ett system som, på den tiden, var oanvändbart för de flesta områden av intensivvård. En studie av eICU-systemen publicerad i Critical Care Medicine visade dock på kliniska och finansiella vinster ochidag används den patenterade eICU-lösningen, alternativt är kontrakterad för att bli installerad, i fler än 100 sjukhus i USA. 2004 vann VISICU Microsoft Healthcare Award och American Telemedicine Assosiation Innovations Award. eICU-lösningen uppmärksammades som en av de100 främsta teknologiska innovationerna av InfoWorld magazine 2002, och 2001 vann företaget Healthcare Informatics and Technology Award. För mer information vänligen besök www.visicu.com. eICU® är ett registrerat varumärke.