Axis tar ytterligare nätverksvideoprojekt för övervakning av skolor i USA

Lund, 2005-jun-17
This content is available in the following languages: English, Swedish

Axis Communications, global marknadsledare inom nätverksvideo, meddelar idag att skoldistriktet Eastchester Union Free i Westchester, USA, har installerat Axis nätverkskameror för att öka säkerheten och övervakningen på skolans fem campus. Axis partner, Select Telecom Inc., har installerat kameror för övervakning inomhus och distriktet har nu planer på att installera ytterligare Axiskameror till området kring byggnaderna. Hela systemet omfattar fler än 100 Axiskameror.

Nätverkssystemet ersätter distriktets nuvarande analoga system som ofta inte spelade in ordentligt och som enbart levererade korniga svartvita bilder. Axis nätverkskameror har installerats i hallar, vid dörrar, trapphus, lunchrum, datorrum och bibliotek och har förmågan att leverera fullskaliga videobilder i färg med 30 bilder per sekund. Direktsändning och inspelat material är ständigt tillgängligt via Internet för auktoriserade användare såsom föreståndare och vaktmästeri, vilka huvudsakligen använder systemet för att identifiera oönskade personer på området.

"Övervakning via nätverksvideo är en viktig komponent för att kunna erbjuda en säker utbildningsmiljö där varje elev har möjlighet att lära sig", säger Anita Better, IT-chef på Eastchester. "Det var viktigt att hitta en lösning som vi hade råd med och som levererade högkvalitativ video samt fjärrövervakning. Ett nätverksbaserat system erbjöd den bästa kombinationen av funktionalitet och pris".

Eastchester valde ett nätverksbaserat säkerhets- och övervakningssystem eftersom de önskade utnyttja extra bandbredd på sitt existerande röst över IP-nätverk (VoIP). Select Telecom, Inc. arbetade med distriktet för att sätta upp lokala virtuella nätverk (VLANs) för videotrafik, vilka använder standard routers och switchar för att separera röstnätverket från videonätverket. Dessutom är Axis nätverkskameror som ska installeras på skolornas område utrustade med ström via Ethernet (Power over Ethernet, PoE). Detta möjliggör för skoldistriktet att använda PoE-switchar för att förse kamerorna med ström via nätverkskablar istället för att dra en separat strömkabel.

"Nätverksvideo har snabbt blivit accepterat av skolor i USA då de ger såväl en förbättrad säkerhetsfunktionalitet som kostandsbesparningar", säger Ray Mauritsson, verkställande direktör på Axis Communications. "Fördelarna med att integrera fysisk säkerhet och informations teknologi visar på tydliga anledningar till varför nätverksvideo genomgående ersätter analoga system."

Axis nätverksvideokameror och videoservrar kopplas direkt till IP-baserade nätverk och består av inbyggda webservers och operativsystem som möjliggör överföring av bilder i realtid över internet. Nätverksvideosystem eliminerar behovet av dyr koaxialkabel, vilket analoga system behöver, eftersom digitala system använder Ethernet för transport av video via LAN och internet. Dessutom använder nätverksvideosystem standard IT-hårdvara för visning och inspelning av video, vilket erbjuder ett kostnadseffektiv och skalbart system av olika storlek.

För vidare information, kontakta:
Margareta Lantz, Investor Relations and Corporate Communications Manager, Axis Communications
Phone: + 46 46 272 18 00, e-mail: margareta.lantz@axis.com

Lawrence de Guzman, Marketing and Public Relations Director, Axis Communications
Phone: + 46 46 272 18 00, e-mail: lawrence.deguzman@axis.com

Om Axis
Axis utvecklar produkter som tillför mervärde i nätverkslösningar. Företaget är en innovativ marknadsledare inom nätverksbaserad video och skrivarservrar. Axis lösningar används främst i applikationer för säkerhetssystem, fjärrövervakning och dokumenthantering. Basen i produkterna är en egenutvecklad chip-teknologi som också säljs vidare till tredjepartsutvecklare.

Axis grundades 1984 och är noterat på Stockholmsbörsens Attract 40-list. Företaget agerar globalt via egna kontor i sexton länder samt genom samarbete med distributörer, systemintegratörer och OEM-partners i ett sjuttiotal länder. Mer än 95 procent av försäljningen sker utanför Sverige. Se www.axis.com för information om Axis.

About Select Telecom
Select Telecom har varit verksam inom telecomindustrin sedan 1995 och distribuerar och underhåller kompletta nyckelfärdiga affärssystem (Voice & Data) av NEC, Nortel, Toshiba, Axis och nyligen tillkom Avaya till portföljen. Förutom telefonsystem designar och installerar företaget IP-säkerhets och övervakningsprodukter.