Axis firar sina första tio år med nätverkskameror

Lund, 2006-okt-10
This content is available in the following languages: English, Swedish

Axis Communications, global ledare på nätverksvideomarknaden, firar sina första tio år med nätverkskameran. 1996 lanserades den första nätverkskameran, Axis 200, som var ett av de första stegen mot teknikskiftet från analog CCTV till nätverksvideo. Sedan starten har Axis Communications varit marknads- och teknikledande inom nätverksvideo – en marknad som växer med 40 procent per år.

I mitten av 90-talet var Axis Communications känt för sina skrivarservrar och djupa kunskaper inom nätverksapplikationer. Företagets forsknings- och utvecklingstekniker kunde dock inte släppa tanken på potentialen för nätverksvideo. De insåg att bildöverföring via lokala nätverk eller Internet innebar många möjligheter. Utmaningen var att utveckla en kamera av hög kvalitet och som lätt kunde anslutas ett nätverk. Svaret var AXIS 200 som lanserades 1996. Den nya nätverkskameran var utrustad med en inbyggd webbserver och bilderna gick att komma åt från en webbläsare oberoende av geografiskt avstånd. Den användarvänliga AXIS 200 satte snart hela videoövervakningsvärlden i gungning.

”Till en början användes AXIS 200 och dess efterföljare främst för att se video på Internet över skidbackar och stränder, men det tog inte många år innan man insåg fördelarna med att använda kameran i säkerhetsinstallationer. Sedan dess har nätverkskameror blivit en allt viktigare del av professionella säkerhetsinstallationer”, säger Ray Mauritsson, VD för Axis Communications. ”Sedan Axis lanserade världens första nätverkskamera har företaget gått från att fokusera på skrivarservrar till att bli en global ledare inom nätverksvideo. När jag blickar framåt är jag övertygad om att vi kommer att behålla den positionen”.

Sedan lanseringen av AXIS 200 har Axis Communications presenterat ett stort antal nätverkskameror och har idag marknadens bredaste produktportfölj. Idag är utvecklingen inriktad på nya lösningar såsom intelligent video, dvs. möjligheten att programmera kameran så att den känner igen oväntade händelser eller rörelser. Marknaden för nätverkskameror och videoservrar växer med 40 procent per år, vilket är ett tydligt tecken på det pågående teknikskiftet från analog CCTV till modern nätverksvideo.

Om Axis
Axis utvecklar produkter som tillför mervärde i nätverkslösningar. Företaget är en innovativ marknadsledare inom nätverksbaserad video och skrivarservrar. Axis lösningar används främst i applikationer för säkerhetssystem, fjärrövervakning och dokumenthantering. Basen i produkterna är en egenutvecklad chip-teknologi som också säljs vidare till tredjepartsutvecklare. Axis grundades 1984 och är noterat på Nordiska Listan, MidCap, Information Technology. Företaget agerar globalt via egna kontor i sjutton länder samt genom samarbete med distributörer och systemintegratörer i ett sjuttiotal länder. Mer än 95 procent av försäljningen sker utanför Sverige. Se www.axis.com för information om Axis.