Protejarea furnizării de apă prin supraveghere inteligentă

Furnizarea de apă curată este, fără îndoială, un aspect critic al unei societăți funcționale. Este un fapt adesea citat că un om poate supraviețui mai mult de trei săptămâni fără hrană, dar doar trei zile fără apă. Și multe sectoare ale industriei – nu în ultimul rând producția de alimente – se bazează pe o aprovizionare neîntreruptă cu apă.

Utilitățile care sunt responsabile pentru tratarea și furnizarea apei sunt, prin urmare, considerate pe bună dreptate parte a infrastructurii critice a unei țări și necesită același nivel de protecție ca și centralele electrice, asistența medicală, infrastructura de telecomunicații și orice altă unitate esențială. De aceea, organisme precum Centre for the Protection of National Infrastructure din Marea Britanie – și multe altele din întreaga lume – includ furnizarea de apă în domeniul lor de aplicare și aprobă tehnologiile legate de protecția lor.

Provocările legate de protecția instalațiile de apă sunt unice, dar aplicarea tot mai mare a tehnologiilor inteligente – inclusiv supravegherea video, controlul accesului și senzorii conectați – transformă securitatea și siguranța infrastructurii naționale și locale de apă.

Sprijinirea diferitelor categorii de instalații de apă

Fiecare țară deține mii de instalații de apă și apă uzată, de la rezervoare care conțin miliarde de litri de apă până la stații mai mici de tratare a apei, aflate adesea în locuri îndepărtate. Fiecare are cerințe de securitate, siguranță și gestionare, dar la scară semnificativ diferită și cu niveluri diferite de resurse la fața locului.

În timp ce toate instalațiile de apă au un rol important, o mică parte este văzută de autoritățile de reglementare ca având o importanță critică: întreruperea pe scară largă a operațiunilor sau contaminarea alimentării cu apă a acestor instalații va prezenta un risc imediat pentru cetățeni și organizații. Prin urmare, aceste locații vor beneficia de utilizarea unor soluții eficiente de supraveghere a rețelei și de securitate, precum și vor avea, cel mai probabil, personal de securitate la fața locului.

Instalațiile mai mici de apă și apă uzată au mai puține șanse să aibă personal permanent, manageri – având, printre alte activități, și responsabilitatea măsurilor de securitate – având responsabilitatea pentru mai multe locații, potențial răspândite pe o arie geografică extinsă. Tehnologiile moderne de supraveghere și securitate, combinate cu automatizarea adecvată, vor oferi eficiență operațională și economii de costuri, optimizând în același timp securitatea și rezistența.

De asemenea, este important să rețineți că, spre deosebire de unele percepții, soluțiile de supraveghere video în rețea nu necesită neapărat o conexiune la rețeaua web – pot fi eficiente atunci când funcționează pe o rețea locală pe un singur site.

Apărarea împotriva intrării neautorizate

Din mai multe motive, intrarea unor persoane neautorizate într-o instalație de apă este extrem de nedorită. Chiar dacă sunt complet nevinovați – de exemplu excursioniștii care se îndepărtează de traseul lor – problemele de siguranță sunt evidente. Pentru cei cu obiective nelegale, fie că este vorba de vandalism sau care doresc să contamineze o sursă de apă, necesitatea de a preveni intrarea este primordială și începe de la perimetru.

Camerele de supraveghere video inteligente de astăzi – care acceptă analize puternice ‘edge’ încorporate în camerele în sine – permit o serie de noi capacități. Indiferent dacă este protejat de un gard fizic sau într-un alt fel, analizele de protecție a perimetrului pot detecta și avertiza operatorii și personalul de securitate în cazul în care un perimetru sau o zonă predefinită ar fi penetrat(ă) de către o persoană sau un vehicul. Camerele termice și radarul pot adăuga dimensiuni suplimentare monitorizării în timpul orelor de noapte sau cu vizibilitate slabă.

Atunci când sunt combinate cu elemente audio de rețea, cum ar fi difuzoarele de sunet, camerele de supraveghere video pot declanșa automat mesaje preînregistrate care pot alerta persoanele nevinovate că s-au rătăcit într-o zonă restricționată. La fel, prin conștientizarea faptului că prezența lor a fost detectată, mesajele audio pot descuraja activitatea infracțională. Personalul de securitate poate fi, de asemenea, alertat cu privire la incidente prin intermediul mesageriei mobile sau în sălile de control centralizate, examinând rapid imaginile live și luând măsurile corespunzătoare.

Din ce în ce mai mult, cei cu intenție criminală caută modalități de a-și pune planurile în practică. Pentru instalațiile de apă, riscul este real – ar fi nevoie doar de o cantitate minimă de substanță contaminantă pentru a face un întreg rezervor inutilizabil, o cantitate care ar putea fi livrată în mod fezabil de o dronă. Prin urmare, pentru acele instalații de apă considerate critice, ar trebui luate în considerare măsurile care permit detectarea dronelor.

Gestionarea intrării autorizate în instalațiile de apă

Desigur, există multe persoane și organizații care vor avea nevoie de acces legitim la instalațiile de apă. Adesea acestea sunt terțe părți – de exemplu firme de întreținere sau cele care gestionează apa de la alte organizații. Din nou, gestionarea mai multor instalații de către un număr mic de administratori de site-uri poate crea ineficiențe uriașe atunci când este necesară prezența fizică pentru a permite accesul la o instalație specifică.

O combinație de diferite tehnologii de control al accesului va asigura că accesul este acordat numai celor cu autorizație, fie pentru o singură vizită, fie permanent. Recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare poate fi utilizată pe porțile de intrare pentru a se asigura că vehiculele care se apropie dețin autorizație de acces. Cu toate acestea, recunoașterea unui vehicul nu este același lucru cu verificarea identității persoanelor din cadrul acestuia.

Din ce în ce mai mult, codurile QR sunt utilizate ca un nivel suplimentar de verificare și pot fi integrate cu analizele de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare: șoferului unui anumit vehicul i se trimite și un cod QR unic, stocat pe dispozitivul său mobil și utilizat la punctul de acces. În zonele de înaltă securitate, tehnologiile – inclusiv biometria – pot fi folosite pentru a „bloca” o persoană pe un dispozitiv mobil, asigurându-se că persoana care afișează codurile QR este cea autorizată să o utilizeze. Recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare și codurile QR sunt, de asemenea, tehnologii de control al accesului fără contact, un beneficiu care a prins importanță în timpul pandemiei recente.

Tehnologiile automatizate de control al accesului sporesc eficiența în gestionarea amplasamentului, reducând necesitatea ca personalul companiilor de utilități să fie prezent la fața locului pentru fiecare ocazie în care un terț necesită acces. Dar este la fel de important să verificați dacă se lucrează corect și că sunt respectate liniile directoare de sănătate și siguranță. Din nou, supravegherea video și analiza joacă un rol central.

Verificarea vizuală a activităților și incidentelor

Când se află în perimetrul instalațiilor de apă sau apă uzată, este esențial ca personalul să respecte regulile de sănătate și siguranță corespunzătoare. În timp ce filmările din supravegherea video pot fi de neprețuit în ceea ce privește investigarea și incidentele, prevenirea este întotdeauna mai bună decât vindecarea. Analiza video poate identifica dacă personalul poartă echipamente de sănătate și siguranță adecvate, mesaje live sau preînregistrate putând fi folosite pentru a reaminti sau a aplica regulile.

Supravegherea video poate fi utilizată și pentru a monitoriza lucrările întreprinse, pentru a verifica implementarea completă și corectă a acestora. La nivel individual, valoarea camerelor corporale este considerată din ce în ce mai mult ca o metodă de verificare nu numai a faptului că s-a lucrat corect, ci ca un instrument valoros în instruire.

Dincolo de nivelul fizic: securitatea cibernetică

Este o tristă realitate a vieții moderne că orice operator de infrastructură critică va trebui să țină seama de riscul real al atacurilor cibernetice. Fie că încearcă să extorce o răscumpărare prin afectarea operațiunilor, fie că urmăresc perturbarea mai gravă a unei societăți, infractorii și teroriștii caută în mod constant puncte slabe care să le permită să preia controlul asupra tehnologiei operaționale în cadrul utilităților critice. Serviciile de apă nu fac excepție.

Prin urmare, este esențial să se utilizeze cele mai bune practici în ceea ce privește securitatea cibernetică a oricăror tehnologii implicate într-un serviciu de furnizare de apă – indiferent dacă sunt legate de operațiuni, IT sau securitate fizică și supraveghere. Orice slăbiciune ar putea fi potențial exploatată pentru a permite infractorilor să își găsească drumul în sistemele critice din punct de vedere operațional.

Protecția apei: există ceva mai important?

Apa este una dintre cele mai importante substanțe de pe pământ și având în vedere că reprezintă 60% din corpul uman, s-ar putea susține că este cea mai importantă substanță de pe planetă. Termenul de infrastructură critică a fost rareori folosit într-un sens mai adecvat.

Acele facilități care ne furnizează apă merită, prin urmare, cea mai eficientă tehnologie de securitate și siguranță, oricât de mari și oriunde ar fi amplasate. Și atunci când aceleași tehnologii pot fi folosite și în optimizarea eficienței operaționale, toată lumea beneficiază.

Mai multe informații despre soluțiile Axis pentru infrastructura critică pot fi găsite aici: Soluții critice de infrastructură