Cum pot funcționa împreună realitatea augmentată și supravegherea video?

Pentru creativitate, avantajul de a visa cu ochii deschiși este bine documentat și, din când în când, vom da frâu liber imaginației să rătăcească acolo unde o poartă unele dintre întrebările „ce se întâmplă dacă…?”.

Recent, ne gândeam la modul în care realitatea augmentată (RA) ar putea fi utilizată mai mult alături de supravegherea video și la tipurile de scenarii și cazuri de utilizare în care o astfel de integrare s-ar putea alinia viziunii noastre de a crea „o lume mai inteligentă și mai sigură”.

 

Un scurt istoric despre realitatea augmentată

În termeni generali, AR poate fi definit ca abilitatea de a suprapune text, imagini și alte informații pe o scenă sau un videoclip live pentru a oferi informații suplimentare utilizatorului. Acestea pot fi afișate pe orice dispozitiv utilizat pentru a vizualiza scena live, cum ar fi monitoare și dispozitive mobile, precum și în unele aplicații pentru ochelari și căști inteligente.

Merită să descriem acest lucru în contrast cu realitatea virtuală (VR), deoarece pot fi uneori confundate. VR – cel mai frecvent printr-o cască – oferă o perspectivă la persoana întâi pentru un mediu sau situație în care purtătorul nu se află de fapt fizic.

VR este iluzia de a fi într-un anumit mediu; AR este realitatea de a fi undeva sau de a vizualiza o scenă reală cu informații suplimentare suprapuse.

Un exemplu simplu de AR în mediul de consum ar fi o persoană care merge pe o stradă dintr-un oraș necunoscut, care vede mediul în direct, dar cu informații utile suprapuse peste ceea ce vede prin ochelari cu AR sau pe un dispozitiv mobil. Aceste informații pot fi indicații către un anumit loc de întâlnire sau către locuri de interes local. Persoana respectivă poate emite o comandă vocală „Arată-mi restaurantele de top de pe această stradă”, iar ca răspuns AR-ul modifică imediat informațiile suprapuse. Unii parteneri Axis livrează deja aplicații care permit suprapunerea informațiilor pe videoclipuri live. CamStreamer dezvoltă aplicații care permit transmiterea în direct a videoclipurilor de pe camerele Axis pe site-urile video populare. Aplicația CamOverlay permite clienților să adauge grafică și informații pentru a transmite videoclipuri live. Acest exemplu din Praga arată o cameră video live care pivotează pentru a capta diferite scene ale orașului, cu informațiile suprapuse schimbându-se pentru a se potrivi.

AR poate fi efectiv o „superputere de perspectivă”, adăugând informații valoroase la ceea ce cineva vede, aude, atinge, chiar miroase și gustă, fără a fi nevoie să-și folosească mâinile pentru a-l accesa.

Când ne gândim în acest fel, imaginația noastră se poate dezlănțui.

 

AR în supravegherea video

Camerele moderne de supraveghere video în rețea oferă deja imagini cu o calitate extrem de ridicată operatorilor care oferă în sine o valoare semnificativă. Vizualizările în direct ale unei scene la niveluri de detaliu criminalistice permit operatorilor să monitorizeze și să evalueze situații și să răspundă în timp real la incidente și activități, alertând persoanele în măsură să intervină atunci când apare o situație relevantă.

În situațiile în care operatorii direcționează apoi primele persoane la fața locului, beneficiile potențiale ale informațiilor suplimentare suprapuse pe scenă sunt clare. Unele camere Axis includ deja un ajutor de orientare, care poate suprapune pe transmisia video live numele străzilor și indicații legate de busolă pentru a oferi indicații cât mai precise.

Dar când secundele pot face o diferență reală, ar putea exista multe alte informații utile livrate prin suprapunere AR. Înțelegerea locației celui mai apropiat defibrilator, de exemplu, și posibilitatea de a direcționa oamenii la fața locului prin audio live ar putea fi o îmbunătățire pentru salvarea vieții.

Ajutarea primelor persoane care intervin prin livrarea planurilor clădirilor, a localizării intrărilor și ieșirilor de urgență, fie de la distanță din centrul de comandă, fie local prin intermediul dispozitivelor mobile, ar putea grăbi evacuarea clădirii sau găsirea persoanelor prinse în interior. Dispersarea în siguranță a mulțimilor din zone prin cele mai eficiente rute ar putea reduce riscul escaladării incidentului – din nou, acest lucru ar putea fi gestionat de la distanță dintr-o cameră de control cu informații suprapuse pe monitoare video live sau local, atunci când sunt livrate pe dispozitive mobile.

 

Privind și mai departe înainte

Dacă ne lăsăm imaginația să rătăcească puțin mai departe în viitor, am putea vedea cum ar putea fi folosită o combinație de date existente și date primite live pentru a oferi o perspectivă vitală persoanelor din forțele de intervenție și personalului de securitate.

Poate că un ofițer de poliție ar putea viziona imagini live cu informații suprapuse folosind date agregate de la senzori, cum ar fi camerele de supraveghere instalate, camerele purtabile și chiar datele de localizare a telefonului mobil. Imaginile ar putea fi suprapuse pe videoclip pentru a-l direcționa pe ofițer către locația unui telefon mobil care a fost folosit pentru a iniția un apel către serviciile de urgență care solicitau asistență, accelerând căutarea cuiva aflat în dificultate.

De asemenea, nu este futuristic să ne gândim că personalul medical și paramedicii ar putea folosi AR pentru a oferi asistență și sprijin persoanelor la locul accidentului sau că transmisia video în direct a supravegherii de la fața locului i-ar ajuta cu pregătirile relevante în timp ce se află în drum către intervenție.

Dincolo de serviciile de urgență

Cazurile de utilizare de mai sus oferă unele dintre cele mai convingătoare scenarii în care AR ar putea avea un impact pozitiv semnificativ asupra siguranței publice, dar pot fi imaginate și exemple în alte sectoare.

De exemplu, personalul dintr-o fabrică ar putea primi date de la senzorii conectați din diverse locuri din interiorul unității de producție – supraveghere video, dar și senzori de temperatură, de calitate a aerului și detectoare de fum, spre exemplu – care le-ar permite să reacționeze la probleme mai rapid, având în același timp o imagine clară și în direct a scenei.

Alertele legate de creșterea bruscă a temperaturii, încălcări ale perimetrelor, zgomote specifice (cum ar fi vocile ridicate) ar putea aduce imagini în direct la monitoarele video, în timp ce mapează direcțiile celei mai rapide căi de acces către scenă sau la locațiile extinctoarelor și alarmelor. În cazul unei spargeri, camerele de supraveghere video care urmăresc intrusul ar putea chiar trasa calea parcursă de acesta suprapusă pe supravegherea video pentru ca forțele de intervenție să o urmeze.

 

Aplicațiile potențiale sunt nelimitate

Supravegherea AR și video – mai bine mai devreme decât mai târziu?

Din punct de vedere tehnologic, există foarte puține obstacole – sau chiar deloc – care să oprească dezvoltarea de soluții precum cele detaliate mai sus. Într-adevăr, așa cum menționăm, este posibil să existe companii care dezvoltă deja acest tip de aplicație AR, trebuie doar să găsească partenerul potrivit…

Iar acesta ar putea fi un moment bun pentru a vă îndruma către programul Axis Developer Community și Application Development Partner (ADP). Acolo se creează viitorul și, adesea, mai devreme decât crezi.