Optimizați mediul de interacțiune cu clienții în magazinele de retail

Experiența cumpărăturilor în magazinele tradiționale s-a schimbat atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori în ultimii ani și, mai ales, în ultimul an. Noua normalitate, în care multe magazine sunt închise temporar sau sunt nevoite să funcționeze cu un orar afectat de restricții, schimbă cu atât mai mult necesitățile comerciantului. În aceeași măsură, acesta va dori să urmărească comportamentul de cumpărături al clienților pentru a le oferi o experiență de cumpărare cât mai plăcută și confortabilă și să asigure toate măsurile de securitate pentru aceștia și pentru companie. Un rol esențial în atingerea acestor obiective îl joacă sistemele de supraveghere video bazate pe inteligența artificială (AI).

Clientul este în centrul atenției

Una dintre metodele folosite de comercianții din zona de retail de tip supermarket/hypermarket este introducerea pe scară din ce în ce mai largă a sistemelor de tip self check-out ce permit clienților să evite cozile de la casele de marcat și să finalizeze rapid vizita în magazin. Și cu un anumit nivel de măsuri de distanțare socială încă în vigoare pentru viitorul previzibil, consumatorii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre aceste experiențe fără contact cu personalul magazinului pentru a se proteja pe ei înșiși și familiile lor.

La începuturile sale, sistemele de tip self check-out se bazau pe scanarea de coduri de bare și tehnologii pentru cântărirea cu senzor de greutate, astfel încât cumpărătorii să poată cântări produsele lor. Acum, comercianții au la dispoziție tehnologia de supraveghere video bazată pe AI pentru a vedea exact ce cumpără clienții, cantitatea și chiar greutatea, în funcție de articol. În plus, în baza informațiilor obținute, personalul din magazin se poate implica pentru a oferi suportul necesar cumpărătorilor cu efect asupra interacțiunilor la raft și a timpului de ședere. De exemplu, comercianții pot utiliza aceste camere pentru a obține informații în timp real cu privire la produsele de pe rafturi care scad sub anumite niveluri definite, permițând reînnoirea în mod proactiv a volumelor expuse. Astfel, se îmbunătățește vizionarea și interacțiunea cumpărătorilor, efectul imediat fiind sporirea vânzărilor și satisfacția clienților.

Sporirea gradului de interacțiune cu angajații

Supravegherea video poate crește, de asemenea, interacțiunea personalului magazinului cu cumpărătorul din momentul în care acesta intră în ușă. O experiență de cumpărături pozitivă este strâns legată de modul în care personalul este capabil să îi ajute să găsească ceea ce au nevoie și oferind cel mai bun serviciu posibil.

Eficientizarea programelor de loialitate

Programele de loialitate sunt deja o modalitate excelentă pentru comercianții de a analiza ceea ce au cumpărat clienții, de a crea promoții bazate pe date și de a personaliza experiența generală. Cea mai recentă tehnologie video bazată pe AI are potențialul de a transforma și mai mult programele de loialitate prin combinarea modelelor de achiziții istorice cu interacțiunile în timp real din magazin pentru a atrage clienții cu promoții.

Programele de loialitate au, de asemenea, potențialul de a genera mai multe achiziții impulsive. De exemplu, intrați într-un magazin și primiți un mesaj pe e-mail din partea retailerului sau un mesaj pe aplicația proprietară a magazinului cu o ofertă de reducere atractivă la un articol dintr-un singur departament. Chiar dacă nu era pe lista cumpărăturilor de azi, o reducere este întotdeauna atrăgătoare. În acest mod, cu ajutorul camerelor video bazate pe AI care identifică obiceiurile de cumpărături și zonele din magazin vizitate frecvent, clienții petrec mai mult timp în magazin căutând produsele incluse în promoția lor și cheltuind mai mulți bani decât intenționau inițial.

Prevenirea evenimentelor de securitate

În afară de a permite cumpărătorilor o experiență de plată mai simplă și rapidă, sistemul de supraveghere video bazat pe AI le permite comercianților să ia măsuri proactive împotriva furturilor din magazin într-o multitudine de moduri. Unul dintre acestea este posibilitatea de a identifica persoanele rău intenționate, obiectele exacte furate și valoarea acestora. De asemenea, comercianții pot utiliza modele de deep learning, procesare de imagini și camere video cu AI pentru a identifica comportamentul vizat pentru a ajuta la îmbunătățirea operațiunilor din magazin. Datele pot identifica hoții de magazine în funcție de comportamentul anterior din magazin și îi pot semnala personalului de securitate.

Un alt aspect legat de securitate este posibilitatea emiterii de alerte legate de diverse evenimente precum declanșarea de incendii, accidente nedorite legate de persoanele sau obiectele din magazin. Pe lângă alertarea persoanelor responsabile pentru intervenția, sistemul pune la dispoziția organelor abilitate înregistrările menite să clarifice circumstanțele producerii evenimentelor.

Pregătiți pentru viitor

Utilizând tehnologia de supraveghere AI și video, comercianții pot oferi clienților lor o experiență mai captivantă și mai pozitivă, indiferent dacă reduc timpul de așteptare la casele de marcat, dacă primesc ajutor pentru a găsi ceea ce au nevoie de la personalul din magazin sau primesc promoții și reduceri bazate pe obiceiurile de cumpărare. În acest mod, comercianții sunt pregătiți pentru a face față evoluțiilor viitoare din universul comerțului cu amănuntul și al tehnologiei.

Înainte de a demara procesul de achiziție sau îmbunătățire a sistemului de supraveghere pe care îl aveți, vă recomandăm să apelați la un consultant de specialitate. Rețeaua de parteneri Axis Communications include profesioniști certificați prin intermediul cărora puteți construi, folosi și întreține sisteme de supraveghere ce oferă întregul set de avantaje pe care seriile noastre de produse le oferă. Investiția dumneavoastră în securitate este neprețuită, dar trebuie făcută inteligent pentru a maximiza eficiența și reduce durata de recuperare a acesteia.