Naše instalace už překročily hranice Slovenska, říká Peter Marek z MMS servis

Rozhovor s Petrem Markem (MMS servis, spol. s.r.o.) „Máme zdravou neúctu k nemožnému,“ cituje heslo společnosti MMS servis s.r.o. její majitel Peter Marek. V duchu tohoto motta realizovala jeho firma množství výjimečných instalací kamerových systémů. Co je základem jejich úspěchu?

Jaké jsou vaše nejběžnější instalace?

Mezi naše typické instalace patří různé mobilní kamerové systémy videodohledu na staveništích nebo řešení do průmyslových provozů (kontrola výrobních procesů, eliminace krádeží). Máme za sebou i rozsáhlé instalace na sportovních stadionech, kamerových systémů městské policie, streamovacích kamer v turistických centrech a realizovali jsme také různé systémy časosběrných videí. Naše instalace už dávno překročily hranice Slovenska. Nyní například realizujeme dohledové řešení solární elektrárny v Chile.

Používáte pouze IP kamery nebo pracujete i s analogovými?

Testovali jsme postupně kamery snad od všech výrobců a na základě zkušeností jsme se nakonec rozhodli, že budeme používat výhradně IP kamery společnosti Axis. Do svých řešení však stále častěji implementujeme i termální IP kamery nebo IP audio systémy.

Proč právě termální kamery?

Osvědčily se nám v terénu. Je velký rozdíl v tom, zda máte před sebou betonovou plochu parkoviště nebo zarostlou plochu někde v odlehlých oblastech u lesa. Při pokusech o ochranu perimetru např. u solární elektrárny, která se obvykle staví doslova „na zelené louce“, dokážou poměrně snadno eliminovat falešné spouštěče právě termální kamery s analytickou aplikací AXIS Perimeter Defender.

Inovace vám nejsou cizí. Pro potřeby časosběrných videí ze stavenišť jste vyvinuli vlastní stožáry na kamery.

Nejen na kamery. Používáme vlastní modulární sloupy, které mají základní výšku 4,5 m. Ty umíme v případě potřeby prodlužovat vždy o 3 m (např. na 7,5 nebo 10,5 m). Nedávno jsme instalovali i 13,5m sloup. Základní sloupy se skládají ze dvou částí, které jsou kvůli snadnější instalaci spojené pantem. Kamery, osvětlení, reproduktory a další techniku lze pohodlně připevnit na sloup ještě na zemi a následně se jen celý sloup na pantu pomocí hydrauliky „zvedne“ a zafixuje. Veškerá kabeláž vede vnitřkem sloupů, kde je dobře chráněna před jakoukoliv nežádoucí manipulací. Ve spodní části sloupu je možné jednoduše umístit technologický box, kde mohou být přípojky, elektrický přívod nebo záložní baterie.

Jak se vám daří přesvědčit zákazníky, aby používali VMS ACS, a ne něco jiného?

Ještě před pár lety (před verzí 5) jsme ACS ani nenabízeli, jelikož aplikace neměla všechny funkce, které jsme od VMS potřebovali a vyžadovali. Klientům jsme tehdy nabízeli zejména řešení od Canexu cWatch. Jeho rozhraní je totiž klientsky přijatelnější a je celkově méně náročné na obsluhu např. oproti VMS Milestone nebo Ateas – ty jsou šité na míru pro velké instalace. Vše se ale změnilo s příchodem ACS verze 5.

V čem vidíte hlavni benefity ACS pro zákazníka a pro vás, jako integrátora?

Je to zejména snadnější nasazení a správa. Zákazník má také radši řešení „pod jednou střechou“, a to jak na straně hardware, tak i na straně software. ACS má bezproblémový přístup z mobilních zařízení klientů, intuitivní rozhraní, snadno se obsluhuje a podporuje různé jazyky.

Podle svých zkušeností z praxe – jak byste popsal typického zákazníka pro ACS? Jaké má požadavky, co hledá a řeší?

Zákazník očekává funkční řešení a z principu mu je jedno, na jakém SW mu poběží. Potřebuje, aby vše fungovalo a plnilo jeho většinou jednoduché úkoly, i když za jeho „snadným řešením“ (z pohledu klienta) se ukrývá mnoho programování a pravidel, co musí dnešní kamerový systém zvládnout, od přístupů, audia, analýzy… Až v 90 % ale stejně nakonec rozhoduje cena.

Za dobu, co ho používáte, má pro vás ACS i nějaké nedostatky? Co by se mělo vylepšit v dalších verzích?

Jako integrátorovi mi chybí snadnější integrace nastavení a možnost uzamknout některá nastavení, aby se v tom klient nemohl „vrtat“ – zkrátka nějaký „superadmin“ přístup jen pro odborníky.

Peter Marek (*1978)

V oblasti bezpečnosti má přes 23 let zkušeností. Po ukončení studia na elektrotechnice (1996) se věnoval zabezpečení automobilů. Později (od roku 2003) pro nedostatek internetové konektivity začal jako ISP, kde přičichl k počítačovým sítím a IP systémům. S IP kamerami pracuje intenzivně od roku 2006 dodnes. Ve svých řešeních úspěšně propojuje zařízení Axis se systémy Jablotron, LOXONE a Paradox.