5 technologických trendů, které budou mít vliv na bezpečnostní sektor v roce 2020

Jaké trendy a technologie budou vládnout roku 2020? Máme pro vás předpověď Johana Paulssona.

1. Koncová zařízení ve středu zájmu

Edge computing, dnes již zavedený anglický termín, nabude v roce 2020 na významu. Zpracování dat se bude čím dál častěji odehrávat nikoliv v datových centrech, ale právě na okraji počítačových sítí, konkrétně v čipech koncových zařízení. Doba žádá, aby zařízení připojená k síti dokázala okamžitě analyzovat, co se děje, rozhodovat se o tom, jak s výsledky analýzy naloží, a následně i samostatně jednat. Kamerový dohled není výjimkou. Pokud chceme směřovat spíše k prevenci incidentů, namísto reakce na jejich následky, je třeba zvýšit podíl zpracování dat a analýz přímo uvnitř samotné kamery.

 

2. Výpočetní výkon specializovaných zařízení

Pro další vývoj edge computingu je nezbytný specializovaný a optimalizovaný hardware a software navržený pro konkrétní aplikaci. Koncová zařízení budou žádat stále vyšší výpočetní výkon, což povede k jejich rostoucí specializaci. To je důvod, proč společnost Axis nadále investuje do vývoje svého vlastního čipu ARTPEC. Procesor na míru nám umožňuje vytvořit integrovaný obvod určený pro potřeby kamerového dohledu dneška… i budoucnosti. Důležitým směrem vývoje bude rovněž koncept zabudované umělé inteligence (AI), přesněji strojového učení a hlubokého učení (deep learning). Výzvy roku 2020? Vytvoření nových „odlehčených“ modelů hlubokého učení, které vyžadují méně paměti a výpočetního výkonu.

 

3. Klíčové budování důvěry

S vyšší mírou zpracovávání a analýzy dat v samotném zařízení roste význam kybernetické bezpečnosti. A právě koncové zařízení se stane místem, kde se bude rozhodovat o důvěře či nedůvěře v nové technologie. Naprosto zásadní bude důvěra v celý dodavatelský řetězec. Zatímco vkládání špionážních čipů do samotného zařízení se nezdá být příliš pravděpodobné, v úvahu přichází snadnější možnost nainstalovat špionážní „zadní vrátka“ prostřednictvím aktualizace firmwaru. Základem bezpečného systému je proto jak správa jednotlivých zařízení, tak komplexní správa celého řešení kamerového dohledu po celou dobu jeho životnosti, a to prostřednictvím jasně stanovených pravidel pro hardware, software i uživatele.

 

4. Technologie vs. legislativní regulace

Zatímco regulovat vývoj technologií je takřka nemožné, regulovat způsob užití nových technologií reálné je. Můžeme tak očekávat další celosvětové diskuze nad otázkami týkajícími se nejen soukromí jednotlivců. Legislativa se snaží udržet krok s technologickým pokrokem, ale vlády budou i nadále hledat způsoby, jak kontrolovat případy použití ve prospěch občanů – nebo sebe samých. Je to dynamické prostředí, ve kterém se bude muset průmysl dobře orientovat a kde bude obchodní etika i nadále podléhat intenzivní kontrole.

 

5. Rozmanitost sítí

Přímým důsledkem některých regulací, obav o soukromí a požadavků na kybernetickou bezpečnost je, že v posledních dvou desetiletích sledujeme odklon od plně otevřeného internetu. Internet a veřejné cloudové služby zůstanou sice nadále součástí systémů pro přenos, analýzu a ukládání dat, stále častěji se však budou používat také hybridní a soukromé cloudové systémy. I v tomto roce vzroste počet „chytrých ostrovů“, kde mají systémy pro specifické aplikace vlastní přímé spojení s jinými vzájemně závislými systémy.